Quinsy Gario start televisie show

Quinsy Gario, de afgelopen jaren vooral bekend geworden vanwege zijn activisme tegen zwarte piet, start een televisie show, “ROET IN HET ETEN met Quinsy Gario”.

“Anderhalf jaar geleden begon ik er al hardop over na te denken en inmiddels ben ik al heel wat stappen vooruit. Ik heb de tijd genomen en weet nu wat voor soort ontwikkeling ik door een programma wil ervaren als kijker. Om die kijk ervaring mogelijk te maken zit er niks anders op dan het zelf te gaan doen. Ik heb een landelijke zender die het wil uitzenden, ik heb een opname locatie waar ik de talkshow heb kunnen opzetten en nu heb ik gelanceerd om de rest te bekostigen. Juist nu is het tijd voor een programma waarbij de gasten en presentator weten dat ‘zwartjes’ geen gangbare term is om Afrikaanse bootvluchtelingen te beschrijven,” schrijft hij erover op zijn .

Omdat zijn uitgangspunten zo dicht lagen bij die van AFRO Magazine, interviewde redacteur Marvin Hokstam hem over zijn televisieshow, zijn inzichten en zijn “andere” passie, kunst.

Vertel eens meer over je talkshow. Waar gaat het over? 

Het wordt een wekelijks gesprek over de actualiteiten van de afgelopen week. We gaan ook het publiek erbij betrekken. Hoe mag ik nog niet verklappen, maar publieksparticipatie is zeker een belangrijk element in de projecten die ik initieer. Waar we in het Nederlands publiek debat een beetje last van hebben zijn gatekeepers die het beeld bepalen door de mensen die ze uitnodigen voor shows. Met mijn programma wil ik juist het publiek debat verrijken met diverse stemmen. In de show ga ik dat ook faciliteren. Daarnaast ben ik een dichter en ga ik dat in het programma ook inzetten. Hoe precies zullen de kijkers vanaf september moeten zien. 

Wat wil je ermee bereiken? 

Wat ik merk is dat wanneer mensen met een migranten achtergrond op tv komen het meestal gaat om een probleem binnen of met hun gemeenschap. De Nederlandse goegemeente wil dan een vertegenwoordiger zien die verantwoording komt afleggen of komt uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen. Je ziet niet zo snel een Nederlander van Marokkaanse afkomst het over kunstgeschiedenis hebben of een Nederlander van Surinaamse afkomst het over de Griekse onderhandelingen met Brussel hebben. Ik weet dat ze wel bestaan. Het zijn vrienden of kennissen of mensen waar ik van gehoord heb. Dus wil ik juist het ‘normale’ beeld verstoren met nieuwe gezichten en stemmen. 

Gaat het over je activisme of zijn er nog andere punten die je zal/wil aansnijden? 

Het programma zal over de actualiteiten gaan. Dus ik zal het met mijn gasten hebben over van alles en nog wat. Van de verkiezingen in Spanje tot de ophef over de blauw vinkjes van Watsapp om maar iets te noemen.  Echt over alles. En als er een actueel onderwerp dat over discriminatie of racisme gaat dan zal ik het ook behandelen. Ik wil juist de ruimte hebben om te laten zien dat onze levens meer omvatten dat strijd tegen onrecht. We genieten ook van muziek en kunst en hebben ook meningen over politici en de economie. 

Wat maakt jouw programma anders? 

Ik denk omdat het juist gemaakt is voor de nieuwe generatie jongeren die zijn opgegroeid met diversiteit. Dit zijn mensen die vragen stellen over waarom gesprekken over vluchtelingen op tv haast nooit een vluchteling vraagt om mee te praten. Of die doorhebben dat zwarte mensen bij de Wereld Draait Door alleen maar over muziek  praten. Ik richt me juist op mensen die een fris aanbod van inzichten en invalshoeken willen horen. Het gaat er mij juist om dat mensen die eerder wegblijven van deelname aan het Nederlands publiek debat betrokken voelen en er ook in gaan mengen. 

Hoe ben je van plan het (overwegend witte) Nederlandse medialandschap van de belangrijkheid van jouw verhalen te doen doordringen? 

Ik wil gewoon een toffe talkshow maken waar je elke week wat hoort wat je normaliter niet op de Nederlandse buis tegenkomt. Op een gegeven moment zullen ze het belang van de erkenning van een divers Nederland zelf inzien. En zo niet, zullen ze links en rechts worden ingehaald door types zoals jij en ik Marvin. Daar hoop ik sowieso op eigenlijk. Ik hoop dat de kijkers van de show een aardverschuiving teweeg zullen brengen in het Nederlands medialandschap. Er zijn mensen die binnen het witte Nederlandse medialandschap toffe dingen teweeg brengen, maar mijn tijd en energie stop ik liever in het creëren van wat nieuws. 

Waarom heb je precies geld nodig en start je een crowdfunding campagne? 

De zender, RTV-7, heeft zendtijd gegeven en ik heb een opname locatie, het Hugo Olijfveld Huis, maar de apparatuur om het op te nemen kost gewoon geld. En omdat we het ‘s avonds gaan filmen hebben we ook gewoon goed licht nodig. Zo zijn er nog meer technische aspecten die bekostigd moeten worden. Gezien ik dit buiten de omroepen en grote commerciële zenders maak, heb ik steun nodig van het publiek. 

Waarom per se een televisie programma? 

Omdat televisie kijken een gezamenlijke bezigheid is. En juist dat missen we in Nederland. Je hebt gesprekken op lokale radio van migranten gemeenschappen en dan heb je de gesprekken bij De Wereld Draait Door. Waarschijnlijk over dezelfde onderwerpen maar met totaal andere invalshoeken en totaal andere gasten. Beide zijn even rijk aan inzichten, maar het gesprek bij Matthijs wordt gezien als het landelijk gesprek door de zichtbaarheid. Dat wil ik doorbreken. 

We leven teveel langs elkaar. De religieuze zuilen in Nederland zijn misschien opgeheven, maar daarvoor in de plaats zijn etnische zuilen opgericht. Segregatie is een feit in Nederland. Van witte en zwarte scholen tot hele wijken en media redacties. Met mijn talkshow wil ik een herwaardering in gang zetten van de bijdrages van etnische minderheden aan het publiek debat in Nederland. 

Ik ga niet doen alsof mijn talkshow segregatie kan oplossen, maar ik weet zeker van een paar toffe mensen die anderen ook interessant gaan vinden. Het Nederlands publiek debat is fraai monotoon en voorspelbaar geworden de afgelopen jaren. Met mijn talkshow wil ik daar een flinke deuk in slaan.