Plan aangekondigd: meer "allochtone" agenten in Den Haag

De politie in Den Haag zal een quota introduceren om meer "allochtone" agenten in dienst te krijgen, schrijft de Volkskrant. De krant zegt dat volgens burgemeester Jozias van Aartsen er stageplekken zullen komen voor allochtone jongeren bij de politie

Ook gaan agenten in de Schilderswijk beter uitleggen waarom ze identiteitscontroles uitvoeren. Aangiftes van discriminatie worden beter geregistreerd.

Van Aartsen kondigde dit donderdag aan. Volgens hem is het opnieuw invoeren van allochtonenquota weliswaar 'zeer omstreden', maar 'is er dringend behoefte aan culturele variëteit' bij politiebureaus zoals in de Schilderswijk. Die buurt vergt 'een hoog inlevingsvermogen van de politie', aldus Van Aartsen.

De Haagse politie kreeg deze zomer veel kritiek na de gewelddadige aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez, die na zijn arrestatie overleed. Het leidde tot rellen in de Schilderswijk en Transvaal. Het toenmalige Actiecomité Herstel van Vertrouwen klaagde al langer dat racistisch politiegeweld 'een dagelijkse realiteit' zou zijn in Haagse achterstandswijken.

De politie heeft na de zomer een 35-puntenplan gemaakt om diversiteit te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. Dit is deels gebaseerd op het landelijke actieplan. Er komen meer bodycams (camera's op het uniform) en agenten gaan op antidiscriminatiecursus. Ook moeten meer “allochtone” medewerkers doorstromen naar hoge functies en salarisschalen.