PERSBERICHT: OM vervolgt discriminerende internetreacties tegen anti-zwarte piet-demonstranten

Het Openbaar Ministerie vervolgt acht personen voor het plaatsen van discriminerende teksten op internet over anti-zwarte piet-demonstranten. Het betreft racistische en discriminerende uitlatingen die naar anti zwarte Piet demonstranten werden gedaan in 2016, na de intocht van de Sint in Meppel. Dit meldt de anti racisme beweging Kick Out zwarte Piet in een persbericht.

Als eerste moet op maandag  27 november 2017 om 12.15 uur een 31-jarige man uit Lelystad bij de politierechter in Utrecht verschijnen wegens groepsbelediging en haatzaaien.

Deze aankondiging komt daags nadat het OM meldde dat er een strafrechtelijk onderzoek, en misschien ook strafrechtelijke vervolging komt voor de mensen die op zaterdag 18 november de weg naar Dokkum versperden. 

Nadat Mitchell Esajas deze selfie deelde op Facebook volgde er een lawine aan racistische en bedreigende reacties

De vervolging betreft discriminerende teksten die in 2015 werden geplaatst als reacties op een selfie van Mitchell Esajas. Esajas schoot de selfie samen met mededemonstranten, op de terugreis in een bus vanuit Meppel waar ze hadden gedemonstreerd bij de intocht van Sinterklaas met zijn zwarte Pieten.

Hij plaatste de selfie op 14 november 2015 op zijn Facebookaccount, waarna het Nationaal Instituut Nederland Slavernijverleden en Erfenis deze deelde; daarop volgden ontelbare bedreigende, discriminerende en haatzaaiende reacties. 


Waaronder:

  • “Gewoon net zoals american history x met die zwarte smoel op de stoeprand”
  • “Fucking monkeys! En na een dikke bom op die bussen! Kakakkakakakakaaboem”
  • “Hier had IS beter een bom in bus kunnen laten afgaan Stelletje apenkoppen rot maar op uit nl als je er niet tegen kan”
  • “Hey smerige vieze apen, oprotten naar je eigen land waar je echt thuis hoort met jullie klote koppen zo op de foto , terwijl Parijs huilt en jullie het lef hebben om met jullie vieze rotkoppen en lacht op de foto te gaan afknallen zulke lui”

Esajas deed samen met Jerry Afriyie in januari 2016 aangifte, namens de organisatie Kick Out Zwarte Piet en uit hun eigen naam. Zij voegden daarbij ongeveer 50 teksten uit de meer dan 19.000 internetreacties. Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van openbaar ministerie heeft hun advocaat Willem Jebbink bericht dat acht personen strafrechtelijk worden vervolgd.

De verdachte man die op 27 november 2017 bij de politierechter in Utrecht moet verschijnen, plaatste de volgende tekst: “Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren”.

Mitchell Esajas: “Dit is een signaal aan de samenleving dat racistische en gewelddadige uitingen van burgers niet worden geaccepteerd, zeker in deze tijd is dat een broodnodig signaal.”

Jerry Afriyie: “Aan iedereen die onze oprechte oproep voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder zwarte piet aangrijpt om openlijk racistisch te zijn: moge dit een waarschuwing zijn. Wij staan 365 dagen per jaar open voor constructieve dialoog.”

Willem Jebbink: ‘Wij zijn doende uit te zoeken wat het openbaar ministerie precies doet met de overige zeven gevallen. Nog niet is mij bevestigd of ook deze personen voor de rechter moeten verschijnen."

 


 

Het OM kondigde deze week ook aan dat er een strafrechtelijk opsporingsonderzoek komt naar aanleiding van de blokkade van de A7, tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november in Dokkum.

"Het blokkeren van een snelweg is strafbaar. Door de blokkade van de snelweg om de drie bussen van de Stichting Nederland wordt Beter/KOZP tot stoppen te dwingen, is de verkeersveiligheid mogelijk in gevaar gebracht. Het beeld van dit moment is dat de bussen flink hebben moeten remmen, dat er file is ontstaan en uiteindelijk een verkeersonveilige situatie heeft bestaan," zegt hun persbericht.

De risico’s van een dergelijke actie op een autosnelweg zijn dusdanig dat een strafrechtelijk onderzoek op zijn plaats is. Het onderzoek is bedoeld om in beeld te brengen wie hebben deelgenomen aan de blokkade en op welke wijze de veiligheid van het verkeer in gevaar is gebracht.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal worden bepaald of er een strafrechtelijk vervolg komt.