Othello tour stopt, Hamlet onderweg

Op 18 december speelt ZEP de allerlaatste voorstelling van de succesvolle tour van OTHELLO in Nijmegen. DE theatergroep kondigde vandaag aan dat het volgend jaar een andere Shakespeare klassieker lanceert: Hamlet.

De cast en crew van Othello vieren op 18 december samen het succes van de voorstelling die in drie maanden tijd meer dan 60 keer werd opgevoerd. Vele zalen waren uitverkocht. Daarmee is OTHELLO één van de meest succesvolle Shakespeare voorstellingen van ZEP tot nu toe.

Het publiek viel massaal voor de acteurs die de stijlvolle vertaling van Brainpower elke keer weer vol passie wisten te brengen. Bezoeker Hilly van Hassent was enthousiast: “Geweldig zijn jullie! Wat een energieke voorstellingen!” Ook de recensies van de pers waren lovend. De Volkskrant, Theaterkrant en SevenDays gaven OTHELLO vier sterren. De hertaling van Brainpower, swingende intermezzo’s en toegankelijkheid werden geroemd.

Innovatie in theater

“Het is goed dat men blijft vernieuwen in het theater en ik ben erg blij dat ik een brug heb mogen bouwen tussen klassiek taalgebruik en de taal van nu, die past bij het moment”, zo geeft Brainpower aan. “Ik ben trots op hoe goed de cast mijn tekst heeft kunnen brengen en de positieve reacties die we hebben gekregen. " Ondanks de zware tour bleef de kwaliteit hoog. Kenneth Herdigein, die de rol van Jago met verve speelde, zegt: “het is een loodzware tour, ik spreek uit ervaring, maar we hebben enorm genoten en gestraald in deze prachtige productie.”

Nieuw publiek

“Met dit succes bewijzen we dat Shakespeare voor een heel groot publiek leuk kan zijn,“ stelt directeur en regisseur van ZEP Theaterproducties Peter Pluymaekers: “we hebben bijvoorbeeld meer dan 7500 jongeren tussen de 14 en 18 jaar kunnen boeien met deze OTHELLO”. Docent theater Suus van Driel, van het Develstein College in Hendrik Ido Ambacht, zegt dat er voor deze doelgroep precies gebeurde wat ze had gehoopt: “ZEP neemt de jonge (onervaren) kijker serieus en dat voelen ze; ze waren de hele voorstelling geboeid, geen onvertogen woord is gevallen.” De jongeren zelf zijn blij met de bewerking, omdat ze Shakespeare eindelijk begrijpen. Dat kwam volgens een 14-jarige scholier vooral door “het feit dat ze wat meer woorden van deze tijd gebruikten en dat het grappig was.”

Volgend jaar: HAMLET

Volgend jaar komt ZEP met een nieuwe Shakespeare klassieker: HAMLET. HAMLET zal vanaf september 2016 in de theaters te zien zijn. Peter Pluymaekers: “Het succes van OTHELLO zorgt ervoor dat ook HAMLET in veel theaters in Nederland te zien zal zijn. Ik wil nog niet te veel verklappen over de voorstelling, maar ik kan wel vast zeggen dat deze bewerking een Arabisch thema zal krijgen.”

ZEP werd opgericht in 1998 met als doel gedurfd, spraakmakend en kwalitatief hoogwaardig theater te maken voor een jong-van-geest publiek. Regisseur Peter Pluymaekers bewerkt klassiek toneelrepertoire tot rauwe en toegankelijke voorstellingen met een literaire inslag. In zijn voorstellingen vertaalt hij de essentie van dit repertoire naar de wereld van nu, onder andere door uitingsvormen uit de populaire cultuur te gebruiken. Het resultaat is een hedendaagse stijl – mét respect voor de klassieke theatertraditie – die succes boekt bij zowel jongeren als volwassenen.

Cast

Thomas de Bres (WijkSafari, (On)gelovige Thomas), Kenneth Herdigein (Overspel), Dionne Verwey (Winnares Top Naeff prijs 2012), Raymi Sambo (Spangas / All Stars), Lucretia van der Vloot (Big, Black and Beautiful), Yamill Jones (Spangas).

Partners

OTHELLO werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK). OTHELLO@school werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSB Fonds en KF Hein fonds.  

Bron: ZEP persbericht