Open Art Route Bijlmer piekt met Florijn Rooftop party

Verschillende bands uit de flat Florijn in Amsterdam Zuidoost zullen op zondag 21 juni de bewoners tot de hoogste verdieping laten swingen. Het Florijn Rooftop Concert van de Shain Foundation sluit ook dit jaar weer de af.

De Open Art Route, “een zinderend midzomer art programma met meer dan 100 kunstenaars en vele extra’s” in Amsterdam Zuidoost, wordt dit jaar gehouden op 20 en 21 juni. Op de eerste en langste zomerdagen van het jaar, openen 100+ kunstenaars in Echtenstein, Florijn, Heesterveld, Kruitberg en Wijk 7 hun deuren voor publiek. De Hop-on Hop-off Bus met bijzondere performances aan boord stopt bij alle kunstenaars die one wo/man shows en een zinderend midzomer art programma presenteren. De OPEN ART ROUTE 2015 biedt daarnaast vele interessante extra’s die de kunst(enaars) in een lokale en internationale context plaatsen.

Het wordt aangeprezen als het kunstenfestival van de Bijlmer en biedt een openhartige confrontatie met alle mogelijke uitingsvormen van internationale hedendaagse kunst in en rondom de artistieke werkruimtes in Amsterdam Zuidoost. Door de veelvormigheid van de artistieke praktijken biedt de OPEN ART ROUTE een meervoudig perspectief op wat hedendaagse kunst is en kan zijn en op welke manieren dit wordt vormgegeven door de (inter)nationale kunstenaars die zich in Amsterdam Zuidoost hebben gevestigd.

De Shain Foundation, onder leiding van Annemarie Tiebosch, sluit het geheel af met “een magisch concert” op de dakterrassen van Florijn. Deze stichting is het nalatenschap van de populaire Sierra Leoonse artiest Amara Kabba. Vorig jaar maakte zijn 11-jarige dochter Amaria Sunshine haar ontroerende debuut met de Shain band. Vocal coach Cinnamon Brown noemt haar het jongste en meest veelbelovende talent van NoLIMIT. “Dit is het tweede jaar dat we mee doen. Het wordt een 'thuis-concert', met een podium op ons balkon. Mijn beide dochters doen mee, Kadija presenteert en Amaria zingt!” zegt Tiebosch.

Er doen ook andere bands mee. Hiphop collectief Ravennest van nr. 34A opent met hun nieuwe gelijknamige debuut album. Daarnaast ook 3 Horses, een bekende Surinaamse Kaseko formatie, die sinds het begin van Kunstplint Florijn oefent op nr. 43, de studio van Shain foundation.

Verder komt Nfagie Kabba, die samen met Amara Kabba in de jaren negentig als The Kabba’s furore maakte, speciaal voor het Florijn Rooftop Concert uit London. “Hij zal net als toen hun Sierra Leoonse hits neer te zetten,” zegt Tiebosch.

Foto: Amaria Sunshine met de Shain band