Op de geboortedag van Martin Luther King

Martin Luther King, één van de grootste iconen van de strijd voor gelijke rechten voor zwarte mensen, zou, als hij nog leefde, op 15 januari jarig zijn.

King, oorspronkelijk Michael Luther King, Jr. (Atlanta (Georgia), 15 januari 1929 was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en voor velen en symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

Hij werd beroemd in de jaren 50 en 60 dankzij zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Tijdens een betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak "I Have a Dream", waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. 

"I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood."

 

Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Zijn verbale en retorische vaardigheden en charismatische uitstraling leverden hem veel roem op, maar King had ook vijanden. In 1968 werd hij op 39-jarige leeftijd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond.

De derde maandag in januari is in de VS de Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed.

Hij zou op 15 januai 2016 87 oud worden. Op zijn jaardag gedenken wij hem met de woorden van zijn "I Have A Dream" speech, die vandaag de dag nog relevant zijn.

We Have A Dream That his Words Will Come Through.