OM ziet af van vervolging in Zwarte Piet zaken

Het OM heeft twee spraakmakende anti Zwarte Piet zaken afgeblazen deze week. Tegen 24 van de 25 demonstranten die vorig jaar waren aangehouden bij de Sinterklaasintocht in Gouda “is geen aanklacht te formuleren”. Hetzelfde geldt ook voor activist Abdul Kasim Al-Jaberi, die tijdens een anti Zwarte Piet bijeenkomst “Fuck de koning” had geroepen.

Niet genoeg bewijs

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Maar één man moet voor de rechter komen voor het opstootje vorig jaar bij de intocht van Sinterklaas in Gouda. Volgens het OM wordt hij verdacht van het mishandelen van een agent en verzet bij aanhouding. Het is nog niet bekend wanneer het proces is.

Aanvankelijk waren negentig mensen aangehouden in Gouda. De dossiers van 25 verdachten warden doorgestuurd naar justitie, omdat ze zouden hebben gedemonstreerd tegen Zwarte Piet op plekken waar dat niet mocht. Het OM zegt nu dat daar niet genoeg bewijs voor is en dat de zaken worden geseponeerd.

Hun advocaat Willem Jebbink zei donderdag aan nu.nl dat zijn cliënten vreedzaam in Gouda aanwezig waren. ''Ze zijn opgepakt zonder goede reden, met het idee: opgeruimd staat netjes. Achteraf was er geen aanklacht te formuleren'', aldus Jebbink. Hij spreekt van ''ontvoering door de politie van vele onschuldige burgers'' en noemt de gang van zaken ''zeer ernstig''. Hij wil dat de burgemeester van Gouda excuses aanbiedt aan zijn cliënten.

De advocaat hoopt dat de burgemeester van Meppel, waar Sinterklaas dit jaar aankomt, ''lessen trekt uit deze gang van zaken. Het is onaanvaardbaar dat mensen bang worden tegen Zwarte Piet te demonstreren omdat de politie hen zonder grond arresteert en afvoert.''

Fuck de koning

Met betrekking tot de kwestie van “Fuck de koning” roeper Abdul Al-Jaberi, zegt het OM dat hij zich bij zijn aanhouding in november beriep op zijn zwijgrecht en zich toen dus niet uitliet over de context van zijn uitroep. "Hij heeft zijn standpunten pas duidelijk gemaakt toen hij in de media kwam”, zegt een woordvoerder van het OM. "En naar aanleiding van de context die hij toen schetste, zijn wij nader onderzoek gaan doen en hebben we besloten de zaak te seponeren."

De 26-jarige Al-Jaberi werd op 16 november opgepakt, omdat hij op een betoging tegen Zwarte Piet riep hij "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis". De politie vatte dat op als majesteitsschennis.

Zijn advocaat liet aan het OM en de media laten weten dat zijn cliënt met de kreet op de anti-Piet-betoging een verband wilde leggen tussen racisme, het Nederlandse slavernijverleden en het koningshuis. Vanwege deze publieke context heeft het OM nu vastgesteld dat de uitlating niet strafbaar was.

Het onderzoek had achteraf bezien eerder moeten worden gedaan, geeft het OM toe, in ieder geval voordat werd besloten de zaak voor de rechter te brengen.