Octavia E. Butler’s Parabel of the Sower op Holland Festival

Het Holland Festival dat 7 juni begint, heeft een aantal voorstellingen van Afro-Europese, Afro-Amerikaanse makers en Ivoriaanse choreografes en cultuurmakers in haar line up. Zie ze allemaal in op de agenda van AFRO Magazine. Allemaal stuk voor stuk aan te raden; wij hebben het vandaag over Octavia E. Butler’s Parabel of the Sower van Toshi Reagon.

Muzikale alleskunner Reagon (1964), is zanger, gitarist, componist, dirigent, librettist, curator, producer en oprichter van de band BIGLovely. En dochter van Dr.Bernice Johnson Reagon (1942) die als wetenschapper, singer/songwriter en activist een invloedrijke rol speelde in de (Afrikaans-)Amerikaanse cultuur. Dit moeder/dochter power-duo was verantwoordelijk voor het libretto van Zinnias -The Life of Clementine Hunter (2013), een opera in regie van Robert Wilson naar de roman van Jacqueline Woodson.

Ze maken nu hun debuut op het Holland Festival met Octavia E. Butler's Parable of the Sower, een post-apocalyptische muziektheatervoorstelling is gebaseerd op twee invloedrijke sci-fi-romans van de bekroonde Amerikaanse schrijver Octavia E. Butler (1947-2006).

Het vermengt science fiction met Afrikaans-Amerikaanse spiritualiteit en thema’s als gender, ras en de toekomst van de menselijke beschaving. Ook Toshi Reagon verslond als tiener haar romans. Ruim tien jaar geleden besloten moeder en dochter om een eigen draai te geven aan Butlers iconische verhaal. 

Toshi speelt erin, samen met een cast van veertien performers en een band van vijf muzikanten.  


Een jonge vrouw ontvlucht een buitenwijk van Los Angeles die onleefbaar is geworden; ongebreidelde privatisering, inkomensongelijkheid en klimaatverandering hebben geleid tot escalerend geweld. Terwijl ze door een uitgedroogd Amerikaans landschap reist, plant ze de zaadjes voor een nieuw geloof. Parable of the Sower mengt elementen van sciencefiction en Afrikaans-Amerikaans spiritualisme en ontstijgt elk genre: het is actueel muziektheater over etniciteit, gender en de toekomst van de mensheid. 


Het stuk is een theatrale cyclus van dertig liederen, geworteld in tweehonderd jaar zwarte muziek uit de Afrikaans-Amerikaanse cultuur en verrijkt met soul, funk, punk, blues, folk en zelfs een vleugje elektronische dancemuziek.

Een dystopie die vergelijkbaar is met de huidige Trump tijdperk waarbij een jonge zwarte vrouw hoop biedt voor een nieuwe wereld.

Het boek is geïnspireerd op de verhaal “de gelijkenis van de zaaier” uit Mattheüs. Octavia E. Butler's Parable of the Sower wordt gespeeld door Toshi (zang/gitaar), een cast van veertien performers en een band van vijf muzikanten.  


Octavia E. Butler’s Parabel of the Sower speelt tweemaal tijdens Holland Festival: Op woensdag 20 juni  en donderdag 21 juni, on 20.30uur in het Muziekgebouw aan de Piet Heinkade 1, te Amsterdam. 


In de contextprogrammering is er veel ruimte voor verdere verdieping van het stuk; een inleiding en nagesprek met Toshi Reagon, een avond over Appropration en Afrofuturism en een theatrale wandeling op IJburg.