Niqab verboden in scholen, overheidsgebouwen, openbaar vervoer

De niqab of andere “gezichtsbedekkende kleding” is voortaan verboden in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Er geld nu een “eenduidige norm”.

Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het kabinet zegt in een persbericht dat ondanks het uitgangspunt dat iedereen het recht heeft zich naar eigen inzicht te kleden, die vrijheid is begrensd in situaties waar het essentieel is dat men elkaar kan aankijken, omdat goede dienstverlening en/of veiligheid daar gewaarborgd moet zijn. “In onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en openbaar vervoer heeft de overheid de verantwoordelijkheid om regulerend op te treden door het stellen van regels. In de praktijk is dit op veel plekken al gebruikelijk,” zegt het bericht.

Het zegt dat op overtreding van de nieuwe wet een boete komt te staan. Gezichtsbedekkende  kleding mag wel aan wanneer die nodig is voor het werk of sport, ter bescherming of bij deelname aan feestelijke en culturele activiteiten. “Dit is ook toegestaan bij zorginstellingen in privévertrekken zoals slaap- en verblijfsruimten,” zegt het bericht.

Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State te zenden. Het wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Nederland is niet het eerste Europese land dat gezichtsbedekkende en verhullende kleding verbiedt; in 2011 introduceerde Frankrijk een wet die niqab’s  en burqa’s verbood, en won in 2014 de rechtszaak die tegen de wet was aangespannen door een jonge moslima.

De Nederlandse wet komt ironisch genoeg in dezelfde week dat een apotheek in Enschede heeft aangekondigd dat het de politie zal bellen voor iedere persoon die haar hoofddoekdragend personeel beledigt.