Nancy Rijssel #10 lijst 18 bij NIDA: "De waardigheid en grondrechten van ieder mens, dat is waarvoor ik strijd"

Nancy Rijssel, 50 jaar, is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Rijssel staat op plek 10 bij NIDA. Mariam Lo Fo Wong interviewde haar voor AFRO Magazine.


Uit wat voor gezin kom je en hoe heeft dat je dromen, idealen en wereldbeeld beïnvloed? 

Ons “gezin” was voornamelijk gebroken.  Geen huisje boompje beestje familie. Heel veel meegemaakt in mijn jeugd, goede maar ook slechte gebeurtenissen. Van jongs af aan ben ik altijd ambitieus, beschermend, zorgzaam en vooral rechtvaardig geweest (dit toch wel meegekregen van mijn ouders).

Ik droomde altijd dat ik succesvol wilde zijn, maakte niet uit in wat, ik was altijd oprecht geïnteresseerd in nieuwe dingen ontdekken en mensen ontmoeten. 

Ik geloof nog steeds dat er heel veel goede mensen op de wereld bestaan en de wereld echt een stuk mooier gaat worden als we elkaar weer gaan waarderen. 

Wat is je professionele achtergrond? Wat voor werk doe je in het dagelijks leven? 

Mijn professionele carrière begon bij deurwaarderskantoor (Van Opzeeland en Teders) in Zuidoost. Ik heb daar 5 jaar gewerkt. Derdenbeslagen, ontruimingen, wet- en regelgeving, maar ook hoe mensen in financiële problemen belanden, heb ik daar meegekregen.

Daarna ben ik in de financiële wereld gaan werken, creditcardbedrijf, waar ik 19 jaar heb gewerkt. Begonnen op de servicedesk en geëindigd op een IT afdeling. Daar heb ik echt zoveel geleerd: proces- en projectmatig denken en werken, contracten en beleidsmatige stukken leren lezen en schrijven. En mijn sterkste kwaliteit ontwikkeld, verbetertrajecten opstarten.

Nadat ik in een reorganisatie terecht kwam, werd mijn oudste dochter heel erg ziek. Het was een pittig traject vol met ergernissen, onbegrip, medisch falen en vooral niet gehoord worden. Dit was de start van mijn dagelijkse werkzaamheden en de oprichting van mijn Stichting YALC (Young Adult Life Coaching). Het sociaal domein werd/is mijn nieuwe werkterrein waarin ik heb opgemerkt dat de belangen van kwetsbare mensen niet worden behartigd.

Heb je een lijfspreuk/levenswijsheid? 

Samen leven doe je niet alleen!

Wat was je reden om de politiek in te gaan? 

Wet- en regelgeving is altijd wel iets wat mijn interesse wekte en eerlijk gezegd is het ook geen onbekend terrein, want mijn vader was/is ook altijd maatschappelijk en politiek bezig geweest. Ik ga ook altijd op zoek naar de bron om invloed uit te kunnen oefenen.

Wat heb je al bereikt in je (politieke) carrière? 

Lokaal begint mijn naam en de Stichting naamsbekendheid te krijgen. Het is nog steeds hard werken om “geloofwaardig” en professioneel gezien te worden. Zeker als je moet op botsen tegen de gevestigde orde.

Wat vind je van de positie van zwarte mensen en migranten in Nederland? 

Mensen met een migratie achtergrond die al jaren woonachtig en ook Nederlanders zijn, zouden niet moeten strijden voor een positie! We hebben dezelfde rechten en plichten als elke andere Nederlander.

Wat ben je voornemens daaraan te gaan doen? 

Wat ik altijd al doe. Naar de bron gaan en mee participeren.

Waar mogen we jou over vier jaar op afrekenen? Wat wil je dan zeker hebben bereikt? 

Sociale hervorming van de jeugdzorg. Het sociaal domein is nu vaak asociaal, het moet sociaal. De jeugd en de zorg moeten centraal staan, niet het geld. NIDA pleit daarom in het partijprogramma voor het Ministerie voor Mens- & Geloofwaardigheid. Dit Ministerie zal alle wet- en regelgeving toetsen, niet op geld, maar op mens- en geloofwaardigheid. Over vier jaren hopen we de mens- en geloofwaardigheid terug te brengen in de politiek.

Hoe ga je het verschil maken binnen de partij, in de campagne en uiteindelijk in de Tweede Kamer? 

Het verschil is al gemaakt. Ik ben de enige “zwarte” Surinaamse rooms katholieke vrouw in een op islamitische idealen geïnspireerde partij. Ik laat zien dat het niet uitmaakt, wie je bent, waar je vandaan komt, wat je religieuze geloofsovertuiging is, we zijn één familie.

Welke fout wil je nooit meer maken? 

Ik leer altijd van mijn fouten, maak ze liever niet. Een tweede keer zal dan ook niet voorkomen. Een fout die heel erg persoonlijk en hartverscheurend is, is dat ik abortus had gepleegd toen ik 28 was en daar zoveel spijt van heb gehad.

We leven nu met COVID; het is bekend dat het zwarte mensen harder raakt. Wat is je mening daarover? 

Covid raakt iedereen. Covid zelf is niet racistisch, maar het sijpelt wel door in de ongelijkheden en het racisme in de samenleving.  Covid maakt de ongelijkheden zichtbaar en vergroot ze ook. Wat mij overigens ook nog steeds wel frustreert is, dat er onvoldoende bron en contact onderzoeken worden gedaan. Teruggaan en onderzoek doen naar de bron, lijkt bij Covid niet aan de orde te zijn.

Ga je je laten vaccineren? 

Zolang er geen resultaatgerichte bron onderzoeken worden gedaan, ook m.b.t . het vaccineren en wat de werking is op langere termijn is, laat ik mij nog niet vaccineren. Transparantie is hier noodzakelijk.

Hoe belangrijk is meer kleur in de kamer? 

Als we kijken naar de andere “kamers” steden zien we diverse kleuren. In de belangrijkste kamer ontbreken deze kleuren, onze sleutelfiguren (politici) die hard nodig zijn om deze kleuren te vertegenwoordigen.

Hoe krijgen we meer kleur in de kamer? 

Door elkaar meer te ondersteunen, onderwijzen en te motiveren!

Het is bekend dat veel mensen uit Surinaamse, Antilliaans, Afrikaanse en andere immigrantengemeenschappen niet gaan stemmen. Mensen van Kleur herkennen zich niet voldoende in de politiek, hetgeen zich weer vertaalt in hun stemgedrag. Hoe inspireert u mensen om wel te gaan stemmen?

Gelukkig weten al veel mensen wat en hoe actief ik ben om in gesprek te gaan en te zorgen dat hun Stem wordt gehoord lokaal. Nu is het tijd dat wij onze stemmen landelijk laten horen en vooral zien. Geen blanco stemmen meer of stemmen die opgaan in de grote partijen. Geloof in jouw stem!

Hoe zit het met de politieke betrokkenheid van deze mensen? Wat vind je ervan? Mag het meer of minder? Hoe pakken we dat aan? 

We worden op politieke vlak actiever en dat is een goede ontwikkeling. Er mogen wat mij betreft meer jongeren actiever worden in de politiek. Het is ook aan ons volwassenen om ze erbij te betrekken en het samen te doen. Ik vind het persoonlijk geweldig om met jongeren/jongvolwassenen te sparren. En zij zijn de toekomst, ook politiek. Ook het benaderen van influencers, kan al bijdragen.

Je zit bij de partij NIDA.  Waarom heb je daarvoor gekozen? 

Ik was in Almere al sinds 2 jaar op zoek naar een passende politieke partij. Ik heb een keer bij D66 een crash course gedaan, maar voelde me niet echt thuis. Sinds 1,5 jaar werk ik nauw samen met gemeenteraadslid Hassan Buyatui. Hij helpt mij bij lastige casuïstieken. Door hem en ook dankzij hem is mijn keuze op NIDA gevallen. Ook al ben ik zelf geen moslima, twee van mijn broers zijn wel moslims, we delen dezelfde principes en idealen.

Wat is je politieke stijl? Bijvoorbeeld: wat is je strategie als je in een debat plots de feitelijkheden niet kent? Of, als blijkt, dat je (toch) helemaal geen standpunt hebt? Of, dat je standpunt niet goed onderbouwd is?

Wat doe je dan?  Ja een goede vraag! Ik ben namelijk iemand die op onderzoek uitgaat en analyses erop toepast. Aan de ene kant heb ik een grote hekel aan debatteren, soms vind ik het een ordinaire scheldpartij, terwijl we met belangen van burgers bezig zijn, en ik ben meer van de daden dan van de woorden. En dingen gebeuren meer achter de schermen dan daarvoor. Ik maak mij wat dat betreft geen zorgen of een debat nu wel of niet wordt gewonnen. Belangrijker is wat je hebt beloofd aan je achterban, dat je dat ook waar maakt.

Hoe ga je om met vragen van burgers/ kiezers, die niet relevant lijken? 

Voor degene is het waarschijnlijk wel relevant. Ik kan er alleen maar respectvol mee omgaan en ook aangeven als ik diegene niet kan helpen.

Hoe ga je om met emoties van kiezers? 

De waarden van mensen koester ik. Ik kan mij aanpassen en heb begrip voor emoties als deze rechtvaardig, puur en eerlijk zijn.

We hebben het al over inspireren gehad. Maar nu in het algemeen? Kun je mensen inspireren? (En zo ja, hoe doe je dat?) 

Ik inspireer mensen door mijn eerlijkheid, empathie en liefdevolle aanpak. Maar als het ook nodig is om onrecht aan te pakken en te adresseren ga ik ook op mijn strepen staan voor rechtvaardigheid.

Waarom moet ik op jou stemmen? Verkoop je even aan me, kort en bondig. 

De waardigheid en grondrechten van ieder mens, dat is waarvoor ik strijd. Zoals ik in jouw stem en belangen geloof, vertrouw op mijn waarde als Nancy Rijssel Kandidaat nr 10 (mijn geboortedag) lijst 18: NIDA.