Multiculti kaart over "buitenlanders" in Nederland

De komende jaren krijgt Nederland 153.000 immigranten bij van buitenlandse komaf, zegt Tubantia. De Twentsche Courant zegt dat daartegenover jaarlijks 120.000 mensen Nederland zullen verruilen voor het buitenland, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) .

Dit staat in een rapport dat de krant eerder vandaag publiceerde, "een digitale wandeling door de multiculturele samenleving."

"Na afloop van dit artikel weet je bijvoorbeeld dat er in Nederland één geboren Tuvaluaan woont. Je leest onder meer over klein Kaapverdië aan de Maas, over pilav en couscous in de supermarkt, een boeddhistische tempel op het Friese platteland en cricket in het Nederlandse ‘Little Asia’. Tot slot werpen we aan de hand van prognoses een blik vooruit," vertelt Tubantia. Bij het artikel hoort een "multiculti" kaart die een kleurrijk beeld biedt van de 1,8 miljoen buitenlanders in Nederland.

Volgens de rapportage zijn Surinamers de tweede grootste groep mensen van niet-Nederlandse afkomst die in Nederland wonen, volgens een kaart die Tubantia heeft gemaakt.

De kaart zegt dat in de 400 gemeenten van Nederland, mensen met bijna 200 verschillende nationaliteiten wonen; de meesten komen uit Turkije. Marokkanen zijn op de derde plaats. Volgens de kaart woonden er op 1 januari 2014 1,8 miljoen 'allochtonen' in Nederland. Daarbij telt de krant alleen personen die niet in Nederland zijn geboren mee.
Tubantia schrijft dat als alle geboren Surinamers in één gemeente zouden wonen, die gemeente vergelijkbaar zou zijn met Breda. De Marokkaanse gemeenschap is even groot als het aantal inwoners van Nijmegen.

STEDEN
In Amsterdam woonden tegen het begin van het jaar 230.688 “allochtonen”, 28.4% van de bevolking van de staf. De meesten zijn Surinamers, gevolgd door de Marokkanen en Turken.
Tubantia zegt dat in Rotterdam 167.220 “allochtonen” wonen, 27% van de inwoners. Ook hier zijn de meesten Surinaams, Turks en Marokkaans. In Rotterdam is driekwart van de “allochtonen” Kaapverdiër.

RESTAURANTS
Als er gekeken wordt naar de geografische verspreiding van resturants, valt op dat er overal in het land Italiaanse restaurants te vinden zijn. Surinamers daarentegen zijn schaarser: vooral op plekken waar veel Surinamers wonen kan ook Surinaams eten gekocht worden.
Allochtonen hebben ook veel nieuwe sporten naar Nederland gebracht. Met de komst van Chinezen en Indonesiërs werden tafeltennis en badminton populair, terwijl Indiërs en Pakistani cricket meenamen.