Mogadishu Blues toont swingend en poëtisch Somalië

Half januari 2016 start er een unicum in de muziektheaterwereld: Mogadishu Blues. Het Breathing Ensemble begeleidt vijf Somalische vocalisten die een hommage brengen aan de Somalische muziek die voor de Somalische burgeroorlog hoogtij vierde, maar voor Somaliërs tot de dag van vandaag niet weg te denken is. 

Op 16 januari is de aftrap in de Nieuwe Kerk in Den Haag en op 30 januari zal Mogadishu Blues in de Amsterdamse Meervaart schitteren. 

Mogadishu was in de jaren ’60 en ’70 een bruisende muziekstad: Somaliërs groeiden op met muziek. Door burgeroorlogen die Somalië teisterden is hiervan weinig over. Maar de Somalische muziekcultuur bestaat nog! Een ontzettend rijke cultuur, met raakvlakken met Afro-Amerikaanse funk, Jamaicaanse reggae, Arabische toonladders maar vooral met de Blues. Somalische muziek vertelt verhalen. In de Blues hoor je nostalgie, verdriet, protest maar ook poëtische dubbelzinnigheid terug. Voor Somalische migranten zal dit concert een nostalgisch feest zijn, dat hen weer even terugbrengt naar vroeger. Naar hun thuisland, voor de oorlog. Voor Nederlanders zal het een verrassend aangename kennismaking met een nog onbekend stukje Somalië zijn: swingend en poëtisch!

Mogadishu Blues wil een breed en cultureel divers publiek laten kennismaken met deze rijke Somalische muziekcultuur. Het laat Nederlandse en Somalische musici samenkomen, om wederzijds begrip over de verschillende culturen te stimuleren. Door samen muziek te maken, maar ook door van elkaars muziekwereld te leren. Deze bijzondere ontmoetingen tussen de Somalische gemeenschap en autochtone Nederlanders dragen bij aan de integratie van Somaliërs in Nederland. 

Het Breathing Ensemble organiseert dit concert om bij een groter publiek een sterkere bewustwording te creëren over de waarde van niet-Westerse (klassieke) muziek. Er werken artiesten uit verschillende culturen mee. De musici maken samen nieuwe arrangementen van de originele werken. Zij leren hierin veel van elkaar en dagen elkaar uit. Het Breathing Ensemble hoopt met deze concerten duurzame samenwerkingen op te zetten en de culturele participatie van Somaliërs te vergroten.

De concerten vinden plaats op 16 januari 2016 in De Nieuwe Kerk in Den Haag en op 30 januari 2016 in de Meervaart in Amsterdam.