Mo Hersi brengt eerste documentaire uit: “Ik wil Nederlanders met elkaar in verbinding brengen”

Inspirerend comedian Mo Hersi wil Nederlanders met elkaar in verbinding brengen. Daarom maakte de voormalig vluchteling dit voorjaar een voettocht kriskras door Nederland, zonder een cent op zak. Zijn ervaringen vatte hij in een documentaire samen. De première daarvan is donderdagavond 21 december in bioscoop Kinepolis in Almere.  

Mo Hersi op sprekersevent TEDxAlmere: “Na alle negatieve verhalen in de media over vluchtelingen maak ik een positief statement.” (Foto: BewustinBeeld.NU)

kwam op 3-jarige leeftijd als Ethiopische vluchteling in Nederland. “Eind jaren tachtig zijn mijn ouders met mij en mijn drie broers voor de burgeroorlog gevlucht. Mensen denken vaak dat ik me daar vast niets meer van kan herinneren, maar die reis staat in mijn geheugen gegrift. Vanaf het aanmelden bij het asielzoekerscentrum, in de rij staan voor eten, weer moeten verhuizen en weer nieuwe vriendjes maken." In het AZC vlakbij

Slagharen groeiden zij op. Daarna verkaste de familie naar Dedemsvaart. "Die gemeente heeft ons zo goed opgevangen. We konden al heel snel meedoen in die samenleving. Dat dat zo goed gelukt is, kwam vooral door buurtbewoners, vrienden en kennissen die allemaal mijn vader en moeder meehielpen. Geweldig." 

Docu van voettocht door Nederland

Nu, 28 jaar later, is hij ‘inspirerend comedian’. Toch hebben zijn speeches en optredens vaak genoeg een serieuze boodschap. “Ik wil laten zien dat mijn afkomst en mijn burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten.” Hersi maakte in maart dit jaar een voettocht door Nederland. Daarbij legde hij gedurende 31 dagen, zonder een cent op zak, een afstand af van zo’n 800 kilometer. “Ik wilde na alle negatieve verhalen in de media over vluchtelingen, een tegengeluid geven. Een positief statement maken.”

Via diverse lokale, regionale en landelijke media en zijn eigen facebookpagina konden geïnteresseerden ‘Mo The Messenger’ en zijn reis op de voet volgen. “Ik wil laten zien dat ik ook deel uitmaak van Nederland en dat we samen allemaal Nederland zijn.” Zijn ervaringen vatte hij in een documentaire samen, die donderdagavond 21 december zijn première beleeft in bioscoop Kinepolis in Almere. Tijdens deze Avond van de Almeerse film komen ook twee andere films van Almeerse makelij voorbij. 

‘Wakker schudden’

“Ik hoop met mijn docu ‘The Messenger: Wat spreek jij goed Nederlands’ mensen wakker te schudden.”  Als ‘messenger’, ofwel een boodschapper die net als in vervlogen tijden - en in sommige landen nog steeds - een boodschap overbrengt van de ene persoon naar de andere, trok Hersi door het land. “Niks geen WhatsApp of e-mail, gewoon storytelling van mens tot mens. Pure gesprekken.” Hersi laat in zijn documentaire zien hoe Nederlanders kijken naar én omgaan met vluchtelingen. “Ik probeer op mijn manier mensen weer met elkaar in verbinding te brengen.” Voor meer informatie: https://m.facebook.com/mohersii/

Foto: BewustinBeeld.NU