Lespakket over Zwarte Piet en de sinterklaasviering

Stichting Nederland Wordt Beter presenteert op 27 oktober 2015 in de Vrije Universiteit haar lespakket over Zwarte Piet en de sinterklaasviering. De lessen bestaan uit vier slide-show die leerlingen van de bovenbouw in het primair onderwijs actief betrekken bij de geschiedenis van het sinterklaasfeest en de oorsprong van de figuur Zwarte Piet. 

Er wordt aandacht besteed aan de rijke geschiedenis van de sinterklaasviering, de herkomst van Zwarte Piet en de pijnpunten. De workshop wordt gegeven door Roelof Jan Minneboo, historicus en educator. Hij schreef onder meer de NTR Schooltelevisie serie Vroeger Was Het Anders en ontwikkelt lesmateriaal voor verschillende Nederlandse musea. 

De lessen zijn vorig jaar al gegeven op basisscholen in Utrecht en op de Hogeschool van Amsterdam. Het pakket bestaat uit vier onderdelen die elk ongeveer 20 minuten duren: Les 1: Sinterklaas; Les 2: Zwarte Piet; Les 3: Karikaturen; Les 4: Leuk? 

Nederland Wordt Beter vertelt dat het lespakket nu alleen bestaat in digitale vorm. Het is de bedoeling dat het met steun van de overheid in 2016 ook in andere vormen beschikbaar komt voor scholen en andere instanties die met de sinterklaasviering te maken hebben zoals intochtcomités, bedrijfsverenigingen ect. 

Koloniale & Slavernijverleden 
De stichting zegt dat educatie de sleutel is naar maatschappelijke cohesie. “De samenstelling van de Nederlandse samenleving is definitief veranderd door het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden. Door de beperkte aandacht in het onderwijs voor de slavernij en de Europese koloniale overheersing, is er een gebrek aan kennis van- en empathie voor de negatieve gevolgen van dit verleden in de hedendaagse samenleving. Daarom stelt Stichting NLWB zich tot doel het onderwijs over dit verleden te verbeteren en het een prominentere rol te geven in het curriculum van het Nederlandse onderwijs.”

Samenwerking
Stichting Nederland Wordt Beter werkt graag samen met scholen en andere belanghebbende geïnteresseerden instanties. Vertegenwoordigt u zo’n instantie en bent u geïnteresseerd in samenwerking, neem dan contact met ons op via info@nederlandwordtbeter.nl 

Programma

  • 19.00     Welkomstwoord door dichter Jerry King Luther Afriyie
  • 19.10     Presentatie lespakket door historicus en educator Roelof Jan Minneboo
  • 20.30     Q&A met Roelof Jan Minneboo en Jerry King Luther Afriyie
  • 21.30     Afsluiting en Netwerken met hapjes en drankjes