Lakha Khan onderwijst, inspireert en overtuigt met eeuwenoude muzikale tradities

Lakha Khan is een levende legende binnen de Rajasthani volksmuziek. De Indiase meester gelooft sterk dat hij niet alleen op de wereld is gebracht om muziek te maken, maar ook om te dienen als historicus: een leraar van de tradities.  

Lakha Khan is een van de laatst overgebleven Manganiyars die de sindhi sarangi, een zeer complex strijkinstrument, beheerst. Hiermee houdt hij de eeuwenoude muzikale traditie van Rajasthani, Multani folk en Soefi-muziek in leven en inspireert en onderwijst hij mensen. Het bespelen van de sindhi sarangi is moeilijk, waardoor Lakha Khan er sterk van overtuigd is dat hij en zijn zoon moeten vechten voor het behouden van deze eeuwenoude muzikale tradities.

“Khan has said he is ready and willing to travel across Rajasthan to teach young people who are interested in learning the instrument. And that includes teaching it to girls, as well as boys.” -

Lakha Khan zingt in meer dan zes talen, waaronder Hindi, Marwari, Sindhi, Punjabi en Multani. Met zijn krachtige stem die het instrument perfect aanvult  neemt hij de luisteraar mee in een spirituele ervaring. Op het podium wordt Khan vergezeld door zijn zoon Dane Khan op de dholak, een tweevelige Indiase trom. Als een vertolker van oude Indiase liederen verbindt Lakha Khan probleemloos de Indiase klassieke muziek met Indiase volksmuziek.

Lakha Khans albums ‘At Home: Lakha Khan’ (2012) en Lakha Khan: Live in Nashville’ (2014) verschenen bij Amarass Records, het in 2009 door twee schoolvrienden opgerichte global music label gevestigd in New Delhi.

Lakha Khan tijdens festival Le Guess Who? In Utrecht. Een unieke performance waarbij de meester van de sindi sarangi het publiek wil onderwijzen en inspireren met behulp van de eeuwenoude tradities van de Rajasthani, de Multani-folk en de Soefi-muziek.

Kijk voor meer informatie op .