Kort geding om politie-nekklem te verbieden

De activist Frank van der Linde heeft een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie om de politie te verbieden de nekklem nog te gebruiken.

“Een nekklem, ook wel wurggreep genoemd, wordt door de politie gebruikt om arrestanten ‘veilig’ naar een politiebureau te kunnen brengen. Dit geweldsmiddel werd op 27 juni 2015 door de Haagse politie toegepast bij zijn arrestatie van Mitch Henriquez. Dit werd hem fataal. Deze week werd bekend dat mogelijk ook Wensly Udenhout aan een nekklem is overleden, in 2013,” schrijft Van der Linde op zijn website.

Hij wijst erop dat terwijl in Amerika de nekklem sinds 1993 niet meer gebruikt wordt, onderzoekt het Inspectie Veiligheid en Justitie nu of de nekklem nog langer moet worden gebruikt, . “Naar aanleiding van het overlijden van Henriquez. Verwacht wordt dat dit onderzoek in 2016 gereed is. In de tussentijd wordt de nekklem niet verboden. (Maar) de politie heeft meer dan genoeg andere geweldmiddelen om arrestanten naar een bureau over te brengen. Handboeien, wapenstok, pepperspray, noem maar op.”

Hij diende het kort geding op vrijdag 31 juli in; het wordt op 9 september 2015 om 9.00 uur behandeld door de rechtbank in Den Haag.

Van der Linde: ‘Er zijn nu genoeg dodelijke slachtoffers gevallen door de nekklem. Zelfs de NYPD in New York gebruikt de nekklem niet meer. De overheid kiest voor de keiharde repressie van activisten. Ik loop daardoor bovengemiddeld risico om slachtoffer te worden van een nekklem. Ik ben al bijna een keer gewurgd door een nekklem namelijk tijdens mijn arrestatie in september 2014 na de verstoring van een pro-Israel event.’

Zijn advocaat is Willem Jebbink: ‘Het is onbegrijpelijk dat het ministerie zo luchtig het onderzoek afwacht. Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De luchtpijp wordt dichtgeknepen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. Wat moet een onderzoek daar nog aan toevoegen?”