"Kenny B eerste Surinaamse #1 in zes jaar"

De romantische meezinger ‘Parijs’ kan wel eens dé grote zomerhit van 2015 gaan worden. Volgens 3fm.nl stijgt Kenny B door naar de top van de Mega Top 50.

Kenny, officieel Kenneth Bron genaamd, was al een superster in zijn geboorteland Suriname, maar scoort er nu ook zijn eerste hit mee in Nederland. Kenny B is de vierde Surinamer die een nummer 1-hit scoort in Nederland. In 1971 had Oscar Harris de primeur, met het nummer ‘Soldier’s Prayer’. Harris werd in 1943 geboren in het Surinaamse Albina en kwam op z’n twintigste naar Nederland. Harris scoorde tot in de jaren ’80 hits in Nederland.

Def Rhymz en Damaru

Pas in februari 2001 was het Def Rhymz die met 'Puf / Schudden' drie weken aan kop ging. Dennis Bouman, zoals Def Rhymz echt heet, werd in 1970 geboren in Paramaribo. Op jonge leeftijd kwam Bouman richting Nederland, waar hij zich op 16-jarige leeftijd al Nederlands kampioen rappen mocht noemen. In 2009 was Damaru de derde Surinamer op de bovenste plek van de Mega Top 50. Damaru, ofwel Dino Canterberg, komt ook uit Paramaribo en in 2009 scoorde hij met ‘Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’, maar vooral de heropname met Jan Smit zorgde voor de nummer 1-notering.

Van politicoloog tot zanger

Deze week is het dus Kenny B die het stokje van Damaru over neemt. Kenny is al 53 en dus behoorlijk op leeftijd voor een debutant. Hij heeft al een indrukwekkende levenswandel achter de rug. Op z’n negentiende werd hij beroepsmilitair in het Nationale Leger. In dienst studeerde hij politicologie. Daarna ging hij als directeur aan de slag in het houtbedrijf van zijn vader.

Begin jaren ’90 werd hij bekend als onderhandelaar tussen de Surinaamse legerleider Bouterse en rebellencommandant Brunswijk. Nadat de vrede was getekend kwam Kenny in 1992 naar Nederland. Twee decennia lang richtte Kenny B zich met zijn reggae- en dancehallmuziek op de Surinaamse markt. Pas begin dit jaar bracht hij zijn eerste single in het Nederlands uit. Die single, ‘Als Je Gaat’, werd wel een radiohit, maar geen hitparadesucces. Dat ligt anders met ‘Parijs’. Binnen no time stootte de track door naar de top van de Mega Top 50.

Eerste Nederlandstalige #1 in bijna twee jaar

‘Parijs’ is de eerste Nederlandstalige single op 1 in bijna twee jaar tijd. In juni 2013 stond Maaike Ouboter drie weken op 1 in de Mega Top 50 met ‘Dat Ik Je Mis’. Kenny B beëindigt daarmee de langste periode zonder Nederlandstalige nummer 1-hit sinds 1991. In maart van dat jaar volgde Raymond van het Groenewoud met ‘Liefde voor Muziek’ René Froger met ‘Alles Kan een Mens Gelukkig Maken’ op als Nederlandstalige lijstaanvoerder. Froger ging in maart 1989 een weekje aan de leiding, exact twee jaar daarvoor dus.

Oudste debutant met #1-hit

Kenny B is met zijn 53 jaar niet de oudste lijstaanvoerder dit jaar. Vorige maand nog ging ‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West en Paul McCartney twee weken aan de leiding. McCartney is 72 jaar, en werd daarmee de oudste nummer 1-artiest ooit in Nederland. Evenmin is Kenny B de oudste debutant in de Nederlandse hitlijst. In 1997 scoorde de Buena Vista Social Club een klein hitje in Nederland met ‘Chan Chan’. De vijf Cubaanse artiesten waaruit die groep bestond waren destijds tussen de 51 en 89 jaar oud. Solo was John Lee Hooker in 1990 de oudste debutant, toen hij met ‘(Blues Is) The Healer’ op z’n 72e zijn eerste hit scoorde in Nederland. Kenny B is op z’n 53e wél de oudste artiest die debuteert met een nummer 1-notering.

(3fm.nl)