Journalist Kevin P. Roberson gaat aangifte doen van politiegeweld

De journalist Kevin P. Roberson overweegt juridische stappen tegen de politie omdat hij zaterdag bij zijn onrechtmatige arrestatie in Rotterdam zou zijn mishandeld door drie agenten van het bureau Rotterdam IJsselmonde.

“Ik heb morgen (maandag 21 december) een afspraak met mijn advocaat Willem Jebbink. Ik zal aangifte doen voor mishandeling en tegelijkertijd ook rapportage doen via de ambassade van de Verenigde Staten. Ik ben Amerikaan!” zegt Roberson tegen AFRO Magazine.

Hij blijft erbij dat zijn arrestatie onrechtmatig was. Hij was in de boeien geslagen terwijl hij verslag aan het doen was van de #PEGIDA demonstratie in Rotterdam. “De agenten hadden geen enkele reden ertoe,” zegt hij. Hij werd aangehouden terwijl hij aan het filmen was en maakte van het beeldmateriaal een filmpje. 

OP zijn Facebook pagina en op Joop.nl vertelt hij hoe het van een onrechtmatige aanhouding maar steeds verder bergafwaarts ging met de behandeling die hij van de dienders kreeg. “De agent die mij aanhield deed de handboeien zo strak om dat ik mijn pols verstuikte.” Medische hulp werd geweigerd en Roberson kreeg als uitleg dat de arts het druk had en niet kon komen. De agenten weigerden daarop ook het alarmnummer 112 te bellen.

Hij mocht pas na herhaaldelijk aandringen zijn advocaat bellen; van de advocaat hoorde hij dat de politie had verklaard dat hij was gearresteerd omdat hij geweigerd zou hebben zijn Amerikaanse perspas te tonen. “Dit is een grove leugen. Ik heb mijn perspas altijd om mijn nek hangen, omdat ik wel vaker wordt lastig gevallen door de politie.”

De mishandeling volgde daarna op het politiebureau, toen hij weigerde te vertrekken totdat de agenten bepaalde correcties hadden toegepast in de verklaring die hij hen had gegeven.

“Drie agenten kwamen de cel in en zeiden dat ze me zouden verwijderen indien ik niet vrijwillig zou vertrekken. Ik zei hen dat ik niet zou vertrekken totdat mijn verklaring aangepast en correct was. Op dat moment plaatste een agent zijn rechterarm om mijn nek en nam me in een wurggreep. Ik vertelde de agenten dat ik geen lucht kreeg. Toen werd ik door een tweede agent herhaaldelijk geslagen. Een derde agent begon aan mijn haar te trekken. Op dit moment stond ik nog, maar boog ik voorover om de klappen op te kunnen vangen. Ik werd op mijn lichaam en hoofd gestompt. De agent die me in de wurggreep had smeet me toen op de grond buiten de cel. De agent die aan mijn haar trok, nam de tijd om mijn bril af te doen. De agent die me eerder in de wurggreep had en op de grond duwde, greep daarop mijn hoofd en sloeg het herhaaldelijk tegen de grond. Terwijl hij dat deed, zij hij: 'Dit is voor mijn dochter,” citeert Joop.nl

Hij werd uiteindelijk toegestaan de correcties op te schrijven op een geprinte kopie van zijn verklaring. Hij hoefde het niet te tekenen en de agenten gaven hem geen kopie. “Mijn advocaat moest maar een kopie aanvragen. Ik heb het papier ondertekend en toen werd ik vrijgelaten."

Roberson doet met zijn The Roberson Report wel vaker verslag van sociale misstanden en ongelijkheid in Nederland; hij was het die Mark Rutte de vraag stelde over Zwarte Piet, waarop de premier het gewraakte antwoord gaf dat de traditie voor zijn "vrienden op de Antillen veel erger was dan voor witte mensen, omdat zij naderhand dat spul niet van zich af hoefden te vegen." 

De journalist kreeg veel bijval sinds hij zijn verhaal deed op social media zondag. Zijn post is inmiddels meer dan 450 keer gedeeld; de meeste mensen zeggen niet te snappen dat de politie hem en andere mensen wel arresteerde maar Pegida de demonstranten die een moskee bezetten en onschuldige moslims bedreigden vrijuit liet gaan. 

Roberson zegt inmidddels een arts te hebben bezocht voor behandeling van de kneuzingen die hij opliep.  Hij zegt dat dit voorval niet met een sisser zal verlopen omdat niet alleen zijn mensenrechten met de voeten betreden zijn, maar ook zijn rechten als journalist. Volgens hem hadden ze het notabene op hem gemund.

"Een politieagent noemde me bij naam en zei dat vanwege mijn rapportages over racisme en discriminatie ik bekend was binnen het korps. De agent die me aanhield wist dus wie ik was," zei hij. 

"Ik heb hen herhaaldelijk gezegd dat ik een Amerikaans burger ben en heb van 13.30uur tot 21.00uur geeist dat ik met iemand van de Amerikaanse ambassade mocht spreken. Dat mocht niet. Ze hielden me dus veel langer vast dan ze mochten; je mag iemand niet langer dan zes uur vasthouden." 

Hij vervolgt: "Ik heb videobeelden geschoten van mijn hele arrestatie. De agenten liegen alsof het gedrukt staat, en ik heb de beelden om dat te bewijzen. Voordat ik vertrok uit het station heb ik hen gezegd dat dit niet prettig zou eindigen voor ze."