Jesse Jackson betuigt steun aan anti Zwarte Piet acties

Mitchell Esajas, de voorzitter van New Urban Collective (NUC), heeft tijdens een bezoek aan Washington in september, concrete afspraken met zwarte activisten daar gemaakt, ter ondersteuning van het werk van zwarte activisten in Nederland.

“Ik heb gesproken met Jesse Jackson. Hij gaat een solidariteitsbetuiging tekenen als steun aan de campagne tegen Zwarte Piet,” zei Esajas aan AFRO Magazine.

Hij zei ook dat hij gesproken heeft met vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Washington en met hen sprak over de mogelijkheden voor partnerships tussen mensen van Afrikaanse afkomst in Amerika en in Nederland.

"NUC zal blijven bouwen aan de relatie tussen activisten van de movement in the VS, in samenwerking met de Fellowship of Reconciliation," vertelde Esajas verder.

De NUC voorman vertoefde in Washinton als lid van een delegatie van het Europese Netwerk tegen Racisme en als vertegenwoordiger van het Europese Netwerk van Mensen van Afrikaanse Origine ENPAD. De delegatie nam deel in de Global Emotional Emancipation Summit, dat onderdeel was van de jaarlijke Legislative Conference of the Congressional Black Caucus.

Esajas zei dat de trans atlantische uitwisseling heeft de gelegenheid geboden in dialoog te treden met verschillende belanghebbenden, waaronder activisten, politici en beleidsmakers.

“Onze actie tegen Zwarte Piet is een concrete campagne die kan worden gebruikt om de Afrophobia en anti-zwart racisme in Europa zichtbaar te maken. Alleen in Nederland en Belgie ziet men deze blackface traditie nog als een onschuldig kinderfeestje, terwijl in de rest van de wereed het al lang duidelijk is dat het racistisch en onfatsoenlijk is.”

“Het was verademend om te kunnen leren van de strategien en taktieken van de zwarte activisten in Amerika en de vraag is nu hoe we onze campagnes over de oceanen heen met elkaar kunnen verbinden en met elkaar kunnen uitwisselen,” zei Esajas.