Ivoorkust verbiedt skin bleaching crèmes

Ivoorkust heeft skin bleaching crèmes verboden.

“Cosmetische lichtmakende en hygienische cremes die de huid depigmenteren zijn vanaf nu verboden,” zegt het MInisterie van Gezondheid van de West Afrikaanse staat in een verklaring vandaag.

Volgens het ministerie bevatten de cremes kwik en het synthetisch  cortison dat een aantal ongewenste bijwerkingen heeft, alsook hydroquine dat gebruikt wordt om foto’s te ontwikkelen.

Zegt de Ivoorse dermatoloog Elidje Ekra: “In onze cultuur  denken sommige mensen dat vrouwen met lichte huidskleur de mooiste zijn. Dit schoonheidsmaatlint drijft veel jonge vrouwen ertoe om hun huid te depigmenteren. En dat wordt aangespoord door de media: hoe lichter je huid, hoe beter je leven.” Hij refereerde naar billboards in Abidjan, de grootste stad in Ivoorkust, waarop modellen met een huid die lichter is dan dat van de de doorsnee vrouw in het land.

De huidverblekende crèmes blijken populair in verschillende landen en schijnen door veel bekende te worden gebruikt. Volgens de medische experts veroorzaken ze kanker en andere ziekten. 

“Het aantal mensen met bijwerkingen die deze dodelijke medicamenten veroorzaken is echt hoog,” zegt Christian Doudouko van de farmaceutische autoriteit van Ivoorkust, volgens de Britse Guardian. En volgens dematoloog Elidje Ekra veroorzaken de cremes ook nog hoge bloeddruk en suikerziekte.