Ironisch: Dynamo Kiev overweegt segregatie om racisme tegen te gaan

De Oekraïnse voetbalclub Dynamo Kiev heeft aangegeven segregatie te overwegen om zwarte fans te beschermen tegen aanvallen van racistische fans.

Het belachelijke voorstel om racisme tegen te gaan met segregatie kwam voordat de VP van de voetbalfederatie van Oekraïne de zwarte fans de schuld gaf van het pak slaag dat ze kregen.

Het voorstel tot segregatie kwam van Volodimir Spilchenko, de directeur van het thuis stadion van de club uit Kiev. Hij zei aan journalisten tijdens een persconferentie dat een afgescheiden sectie een idee was dat zou worden overwogen voor zwarte fans. "Jouw voorstel zal zeker worden overwogen," antwoorde Spilchenko nadat een journalist hem vroeg of dat gaan overweging "We proberen, misschien een speciale sectie te maken, om het uitbreken van racisme te voorkomen."

Spilchenko sprak met journalisten nadat vorige week op Youtube videobeelden verschenen waarin vier zwarte fans van het team tijdens de Champions League door fans worden achternagezeten door het stadion en in elkaar geslagen. 

 

Zijn uitspraak werd niet goed ontvangen op social media en het stadion heeft sindsdien getracht de uitspraak terug te nemen. 

Maar Ohor Kochetov – de vice-president van de Oekrainse Voetbal Federatie, deed daarna een nog ergere uitspraak dan de ironische oplossing van de stadion directeur. In een gesprek met journalisten vroeg Kochetov zich af wat de zwarte fans in het stadion deden. "Dat ze daar waren is erg verassend. Mensen van die categoriezijn nooit daar. Misschien hadden ze geen kaartjes en waren ze provocerend bezig. Dat moet worden onderzoch," zei Kochetov. 

Het was niet de eerste keer dat Dynamo Kiev fans zich racistisch gedroegen. Tijdens het vorige seizoen kreeg de club een boete van €15,000 door de UEFA nadat fans spelers van Everton hadden mishandeld tijdens een Europa League wedstrijd.