ImagineIC presenteert "Bijlmer Meer. Vitrine van Zuidoost"

Imagine IC heeft onlangs de tentoonstelling Bijlmer Meer. Vitrine van  Zuidoost  geopend op de vloer van de OBA Bijlmer-centrum.  Centraal in deze tentoonstelling is het - dagelijks - leven in Amsterdam Zuidoost in al zijn facetten. 

"Dit is een nieuw buurtarchief en een vaste tentoonstelling. In Bijlmer Meer delen vele mensen uit Zuidoost verhalen over de buurt – over vogels en vroeger, polders en beton, junkies en ondernemers, voetbal en de Bijlmerramp. Uit eigen huis en herinnering voegen de beroemdheden verhalen toe en schenken daarbij objecten," zegt de organisatie in haar persbericht.

Meer dan je denkt!

Of je er nou woont, werkt of liever nooit komt, de Bijlmer is meer dan je denkt. Het is een buurt in Zuidoost. Maar buiten Zuidoost wordt dit hele stadsdeel vaak de Bijlmer genoemd. De naam roept beelden op van een rauwe stadsjungle. Veel mensen in Zuidoost, inclusief de Bijlmer, herkennen zich daar niet in. Zij voetballen in het park of in het stadion, ondernemen in De Poort of aan de  Arenaboulevard, ze bidden op vele plekken of verdiepen zich in de geschiedenis van hun oude dorp.

Een kast vol

De presentatie Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost bestaat uit zo’n 60 items. In 16 archieflades zitten oude foto’s, huurcontracten, plastic tasjes en stoffen. Die worden geïllustreerd met geluiden en objecten: van de nachtegaal uit de K-buurt tot vogelvoerreclame uit Driemond. Verhalen en spullen van bewoners van Zuidoost en van mensen die er werken, zijn aangevuld met archiefstukken en objecten van Imagine IC, Stadsarchief Amsterdam, CBK Zuidoost, het Ajax Museum, het Museum Vrolik / AMC en het ING Bedrijfsarchief.

Groeiende verzameling

De Vitrine van Zuidoost is een eerste tableau van Bijlmer Meer. Hiervoor is een jaar verzameld. Verzamelen is bij Imagine IC een groepsproces van identificeren, annoteren en bewaren. De Vitrine is daarbij een vertrekpunt voor verder collectioneren. In 2015 staan een zestal verzameltrajecten gepland. Over geloven en Zwart Beraad; over kinderjaren en 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Archieven en spullen uit de buurt worden in themaexposities gepresenteerd en vinden in de toekomst hun weg naar de vaste opstelling.

Imagine IC en partners

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Imagine IC wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Zuidoost. Bijlmer Meer is gerealiseerd in opdracht van Stadsdeel Zuidoost en wordt mede mogelijk gemaakt door de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Meertens Instituut, woningcorporatie Rochdale en door iedereen die verhalen en spullen beschikbaar stelt.

Praktische informatie

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost is vanaf 12 maart 2015 te zien op maandag en van woensdag t/m zaterdag in het gezamenlijke huis van Imagine IC en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Bijlmer-centrum. Adres: Frankemaheerd 2, 1102 AN Amsterdam – op loopafstand van station Bijlmer Arena.