ImagineIC houdt debat en expo over Zwart Beraad

Op 18 juni gaan bij Imagine IC culturele en politieke denkers en doeners met elkaar en het publiek in gesprek over de erfenis en actualiteit van de politieke beweging Zwart Beraad. 

Een unieke revolte

Twintig jaar geleden kreeg het stadsdeel Zuidoost van de Europese Unie een grote pot aan Urban-gelden voor stedelijke vernieuwing. ‘Zwarte’ politici en ambtenaren kwamen in verzet tegen de gevestigde bestuurders die zouden beslissen waaraan deze miljoenen werden besteed. Zij vormden het Zwart Beraad en probeerden te bereiken dat politieke beslissingen werden genomen door en voor de mensen in het stadsdeel. Hun revolte ging in Zuidoost, de stad én het land verre van onopgemerkt voorbij.

Eerste tableau 

Imagine IC verzamelt herinneringen en archieven van mensen van het eerste uur en onderzoekt welke betekenissen Zwart Beraad heeft tot op de dag van vandaag. Een eerste verzamelbijeenkomst organiseerden we in april, in de context van het buurtarchief Bijlmer Meer. Betrokkenen van toen deelden verhalen die werden bevestigd én tegengesproken. Op 18 juni opent een expositie van persoonlijke documenten tot artikelen in de nationale pers. Maar het verhaal van Zwart Beraad is niet af. We roepen u op om het aan te vullen.

Erfenis en actualiteit

Het debat van 18 juni bestaat uit twee panels. Het eerste wordt geopend door Thea Dukes (Universiteit van Amsterdam) met een statement over de mythes van Zwart Beraad.

Gin Sanches (destijds betrokken) en Jessica Dikmoet (voorheen MTNL) delen vervolgens hun herinneringen en geven er met Gloria Wekker (Universiteit Utrecht) betekenis aan. Quinsy Gario (dichter, kunstenaar en activist) trapt het tweede panel af. Hoe is hij aan Zwart Beraad schatplichtig? Met hem buigen Swan Tjoa (destijds lid), Simion Blom (Amsterdams raadslid) en Alex van Stipriaan (n.t.b.; Erasmus Universiteit) zich over de vraag welk burgerschap Zwart Beraad toen en nu inspireert. (Alleen) lokaal? (Alleen) politiek?

Programma

Het programma begint om 12:00 uur. Met een broodje in de hand bekijkt u de expositie over Zwart Beraad. Om 13:00 uur start het debat. Zwart Beraad, Erfenis en actualiteit van een politieke beweging is deel van het programma Urban Rebels. Hiervoor nemen wij u om 16.00 uur graag mee naar het CBK Zuidoost voor de expo en artist talk Rebelse Vrouwen; en om 18:00 uur naar het Bijlmer Parktheater voor een diner en een rebelse voorstelling.

Urban Rebels

Het debat en de expositie Zwart Beraad, Erfenis en actualiteit van een politieke beweging is het eerste onderdeel van het middag- en avondvullende programma Urban Rebels. Dit wordt aangeboden door Cultuurlijn 1102. Onder deze naam adresseren Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater jaarlijks samen een onderwerp dat urgent is in de Bijlmer (postcode 1102) en relevant voor de hele stad. Dit jaar sluit Cultuurlijn 1102 aan bij het stedelijke thema van De Opstandige Stad (50 jaar Provo).

Imagine IC en Immaterieel Erfgoed met Prik

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. In vaste samenwerking met de Reinwardt Academie organiseert Imagine IC de seminar-reeks Immaterieel Erfgoed met Prik over theorie en praktijk van immaterieel erfgoed. In deze context worden ook ‘Prikken’ georganiseerd in seminars die Imagine IC organiseert met en voor andere partners. Voor Zwart Beraad, Erfenis en actualiteit van een politieke beweging werken we samen met het Meertens Instituut.        

'Voordat Zwart Beraad begon, was er eigenlijk al een beraad in Zuidoost', aldus Swan Tjoa, destijds betrokken bij Zwart Beraad.  

Gloria Wekker geeft vanuit haar perspectief van 'het culturele archief' betekenis aan Zwart Beraad.                                                       

Locatie: Imagine IC

Frankemaheerd 2, 1102 AN Amsterdam

Wilt u erbij zijn? Meldt u dan aan voor 11 juni via info@imagineic.nl.