Idris Elba: meer diversiteit in de filmindustrie

Idris Elba, de ster van de LUTHER en The Wire series zei op maandag 18 januari aan het Britse parlement dat de creatieve industrie diverser moet worden. “Er moet een soort Magna Carta komen voor de creatieve industrie.”

Het evenement was georganiseerd door het Britse Channel 4. Elba, die ook Mandela speelde en van wie gezegd wordt dat hij een Oscar nominatie verdiende voor zijn rol in Beast of NO Nation, vertelde dat voordat hij zijn doorbraak kreeg als TV en film acteur, hij de avonddienst deed bij Ford Dagenham.

In feite heeft Ford Dagenham meer kansen en meer diversiteit dan de TV industrie die ik probeerde te betreden, vertelde hij.

“Wie maakt de TV? Wie worden er toegelaten en welke rollen spelen ze? Zijn zwarte mensen altijd de gauwdieven? Zijn vrouwen altijd maîtresses of praten ze alleen maar over mannen? Worden homosexuelen altijd gestereotypeerd? Zijn gehandicapten uberhaupt te zien?"

De 43-jarige Londener vertelde hoe hij moest verhuizen uit Engeland om serieuze rollen te kunnen bemachtigen. “Als ik in Engeland was gebleven, zou ik gevangen raken in “beste maat” rollen. Ik zag mezelf of mijn cultuur nooit op TV, dus ik stopte met TV kijken. IK besloot de TV te worden. Ik moest de manier waarop de industrie mij zag aanpassen. In andere woorden: Ik ben niet naar de VS gegaan omdat ik hier geen rollen kon krijgen.”

Lees Elba’s speech voor het Parlement hier.