Humberto reageert op kritiek

“Ik krijg er alleen maar een vieze smaak van in mijn mond. Daarnaast begrijp ik oprecht niet de achterliggende gedachte van deze brief. Geen woord van steun naar aanleiding van de tientallen racistische mailtjes die ik heb ontvangen naar aanleiding van de uitzending,” reageerde RTL-Late Night presentator Humberto Tan vandaag op de Facebook pagina van AFRO Magazine, naar aanleiding van een “open brief” van dr. Barryl Biekman.

In de brief bekritiseerde dr. Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden Tan’s optreden tijdens de van afgelopen maandag 30 november, waarin hij de Amerikaanse filmmaker Roger Ross Williams te gast had, die een documentaire maakte over Zwarte Piet.

Biekman: “Uw norse optreden richting de applaudisserende studiogasten  gisteren tijdens de bespreking van het onderhavige onderwerp is menige kijker opgevallen. Personen van het Landelijk Platform Slavernijverleden hebben verontwaardigde telefoontjes ontvangen. We hopen dat u zelf tot de conclusie bent gekomen dat uw optreden op dat moment zeer onsympathiek is overgekomen.” de open brief aan Humberto Tan.

 

De presentator was niet gecharmeerd. “Uw brief valt mij slecht op de maag. Veel verwijten, dank ook voor het compliment, maar volgens mij ben ik niet uw tegenstander. Maar als ik uw "feedback" lees vol verwijten, vraag ik mij oprecht af of u uw energie niet liever in andere zaken kunt stoppen,” reageerde hij fel. “U hoeft mij niets te vertellen over racisme in dit land. U heeft daar geen monopolie op.”

Tan: “Applaus: onzin dat ik dat bij anderen niet zou doen. Sterker nog als ik vermoed had dat ze dat zouden doen, had ik net als bij 1Direction daar vooraf al iets over gezegd. Achteraf begreep de aanwezige groep mijn ingreep trouwens volkomen. Constant applaus zou de duidelijkheid van het onderwerp niet ten goede zijn gekomen.”

“Ik vind het verder lachwekkend en kwalijk dat u nota bene mij van institutioneel racisme beticht. Gebaseerd op aannames en percepties. Kwalijk en schandalig! Hoezo nog een zwart persoon naast de regisseur? Gaat u ook nog bepalen wie er aan tafel moet? De heer Williams heeft helemaal niemand nodig aan tafel, hij kan zijn eigen werk zelf het beste uitleggen. Ik deed een oproep om met koelte in het hoofd en warmte in het hart de zwarte piet discussie te voeren. Ik zie dat u dat advies niet ter harte heeft genomen.”

“Wat uw opmerkingen over de VN betreft: dan had u echt beter moeten kijken en luisteren. De VN en hun conclusie zaten in de uitzending. Nee niet het hele rapport, maar dat is best lastig in 14 minuten. Meer bekendheid aan CERD geven? Dat is niet mijn taak noch mijn opdracht. Mijn taak is om nieuws zo goed mogelijk te brengen en daarin keuzes te maken. CERD, hoe nobel ook, valt daar niet onder.”

Hij sloot af met een Surinaamse gezegde die zijn overleden moeder voor de brief zou hebben gereserveerd. “Grani pe grani musu de (geef lof waar die gegeven moet worden) zei mijn moeder altijd. Een gewaardeerd maatschappelijk werkster in Amsterdam Zuid Oost. Ik ben blij dat ze deze brief niet meer kan lezen want "grani" zou ze u op basis van deze brief zeker niet geven.