Hardhandige agent die wapen trok voor ongewapende tieners geschorst

Een politieagent in de Amerikaanse staat Texas die vrijdagavond zijn dienstwapen trok voor ongewapende tieners en een 13-jarig meisje op de grond smeet, is geschorst.

Het incident vond plaats in de stad McKinney in Texas, op zo’n 35 kilometer ten noorden van Dallas; de politie was er geroepen naar een zwembad waar een grote groep jongeren zich had verzameld. Het hardhandig optreden van de agenten werd gefilmd; het filmpje zorgde voor veel opschudding op social media.

“De videobeelden hebben wat vraagtekens opgeworpen en die worden nagetrokken,” schreef het politiebureau van McKinney in een verklaring zondag. In de beelden kan worden gezien hoe een witte politieman zwarte jongeren achternazit, scheldwoorden op hen afkegelt en sommigen opdraagt op de grond te liggen terwijl hij anderen ruw wegjaagt. Op gegeven ogenblik grijpt hij het zwarte meisje bij de haren en smijt haar op de grond, waarna hij zijn vuurwapen trekt voor twee zwarte jongens die haar te hulp willen schieten.

In haar verklaring geeft de politieleiding aan dat er in totaal 12 agenten bij het incident aanwezig waren. “De agenten gingen af op een ordeverstoring bij de Craig Ranch North Community Pool. Er was gemeld dat meerdere jongeren betrokken waren bij de ordeverstoring, die niet in de buurt wonen, geen toestemming hadden om er te zijn en weigerden om te vertrokken. Ons was ook gemeld dat jongeren met elkaar vochten,” zegt de verklaring. Het zegt dat de agenten uiteindelijk de situatie onder controle kregen. Eén man werd gearresteerd, omdat bij “zich bemoeide” met het werk van een politieagent en verzet bood. Het meisje werd later vrijgelaten; haar is niks ten laste gebracht.

Er wordt geen verklaring gegeven voor de hardhandige aanpak van de politieagent.

“We kregen de beelden later te zien en het voorval wordt onderzocht,” zei Greg Conley, de korpschef van McKinney tijdens een persconferentie zondag. “Ik zal zorgdragen voor een volledig, diepgaand onderzoek naar dit incident.”

De 15-jarige witte jongen die ongestoord de beelden van het politieoptreden schoot, zei dat de jongeren er waren voor “eindejaarsfeestje” en dat sommige studenten het feeste “crash-ten”, en er onuitgenodigd aanwezig waren. “Ik denk dat sommige witte ouders ontstemd waren dat er een groep zwarte kinderen die niet in de buurt wonen, in het zwembad waren,” zei hij.

Zijn Youtube filmpje zorgde voor kwade reacties op social media, waar men het politeoptreden vergeleek met het politiegeweld dat voor onrusten zorgde in Ferguson en Baltimore. De hardhandigheid die de zwarte “partycrashers” ten deel viel werd ook vergeleken met de manier waarop agente omgingen met bikers die vorige maand betrokken waren bij een schietpartij in een restaurant in Waco, Texas, waarbij negen mensen omkwamen. In foto’s die in het nieuws verschenen zaten gearresteerde bikers ongeboeid naast politieagenten op een bank buiten het restaurant.