GroenLinks: geen Zwarte Pieten meer op Nederlandse ambassades

GroenLinks wil dat er op Nederlandse ambassades in het buitenland voortaan geen Zwarte Pieten meer figureren bij sinterklaasfeesten.

De partij deed dit voorstel woensdagmorgen bij monde van Kamerlid Voortman in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over anti-discriminatiebeleid.

GroenLinks vindt niet dat de overheid burgers de kleur van Zwarte Piet mag voorschrijven, maar ze moet volgens Voortman zelf wel het goede voorbeeld geven,” schrijft het Refarmatorisch Dagblad.

Anti zwarte piet organisatie Stop Blackface heeft haar volgers opgeroepen te inventariseren op welke Nederlandse ambassades nog Sinterklaas wordt gevierd met zwarte piet. 

SGP-Kamerlid Bisschop vindt dat er in het antidiscriminatiebeleid verhoudingsgewijs te veel aandacht is voor homo’s; hij vroeg aandacht voor de bestrijding van antisemitisme, spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden en achter­stelling van mensen met een handicap.

Anti zwarte piet organisatie Stop Blackface heeft haar volgers opgeroepen te inventariseren op welke Nederlandse ambassades nog Sinterklaas wordt gevierd met zwarte piet.

"Onze partners in Zweden en Duitsland hebben al brieven geschreven en geprotesteerd waardoor de figuur op die ambassades niet meer welkom is. Ook in de VS is de figuur niet welkom en vorig jaar ontstond er controverse rondom de figuur in de ambassade in Australië. Priscilla Brice, directeur van de Australische anti-racismeorganisatie  “All Together Now” zei dat ze geschokt was dat mensen de traditie nog in stand hielden," schrijft de organisatie.