Gratie voor ter dood veroordeelde telefoondief

De Nigeriaanse Moses Akatugba, die in 2005 ter dood veroordeeld werd voor het stelen van telefoons, heeft gratie ontvangen. Hij zou binnen een paar dagen op vrije voeten moeten komen, schrijft Amnesty International (AI).

Gouverneur Emmanuel Uduaghan van de Nigeriaanse Delta Staat verleende Moses gratie een paar dagen nadat duizenden mensen via Facebook en Twitter in actie kwamen voor hem.

In 2005 werd Moses, toen een 16-jarige scholier gearresteerd op verdenking van het stelen van telefoons. Hij zou daarbij door de Nigeriaanse politie in zijn hand zijn geschoten en geslagen. Ook zou hij later gemarteld zijn: hij werd geslagen en urenlang opgehangen tijdens ondervragingen. Zijn nagels zouden zijn uitgetrokken om hem te dwingen een ‘bekentenis’ te ondertekenen. Deze bekentenis was de enige basis voor zijn ter dood veroordeling.

In februari 2014 zei Moses hierover: ‘De pijn van marteling is ondraaglijk. Ik had nooit gedacht vandaag de dag nog in leven te zijn. De pijn die ik ervoer toen de agenten mij martelden was niet voor te stellen.'

Op 10 december 2014 kwamen duizenden mensen in Nederland voor hem in actie tijdens de Schrijfmarathon.

Amnesty voert al jarenlang actie tegen de doodstraf van Moses en voor zijn vrijlating. Tienduizenden mensen van over de hele wereld ondertekenden petities en schreven brieven naar de Nigeriaanse autoriteiten. Gouverneur Emmanuel Uduaghan publiceerde in oktober 2014 zelfs een video, als antwoord op de honderden berichten op Facebook die hij had ontvangen van Amnesty-aanhangers.

Moses is erg onder de indruk van alle steun die hij ontving en schreef daarover in een brief:

'Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om  hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik wist niet dat mensen nog zo’n grote liefde hadden voor hun medemens. Ik heb voor hen gebeden en beloof me te gaan inzetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden als ik vrij ben. Als ik hoor wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, ben ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.”

Bron: Amnesty International