"Gevaarlijke" Black Panther referenties over Zwarte Piet demonstranten lamgeslagen

Onderwijsminister Jet Bussemaker maakte op dinsdag 22 december korte metten met Kamervragen die insinueerden dat in zwarte kledij gehulde zwarte piet demonstranten gevaarlijke zwarte racisten waren met banden naar de Black Panther beweging.

“Er is mij geen aanwijzing bekend dat de demonstranten zich met de Black Panthers identificeren. Het staat een ieder in Nederland vrij om te demonstreren tegen de inzet van Zwarte Piet,” antwoordde de minister schriftelijk op vragen die PVV Tweede Kamerlid Martin Bosma stelde.

Actievoerdersorganisatie Gelijkwaardigheid Begint Nu die de anti zwarte piet demonstratie leidde heeft inmiddels ook laten weten de stigmatisatie van de jongeren niet op prijs te stellen. “Wij verzoeken u vriendelijk om de demonstranten niet af te schilderen als gevaarlijk en eng en bij u zelf te rade te gaan of u deze gedachten ook zou hebben als het witte jonge heren betrof met dezelfde kleding keuze,” schreef de organisatie in een reactie die klaarblijkelijk ook op Bosman gericht was.

De PVV parlementarier had in zijn vraagstelling op 2 december gerefereerd naar een groep zwarte jongeren die tijdens anti zwarte piet intochten in november verschenen in zwarte kledij, met zwarte baret op het hoofd, zoals leden van de Black Panthers beweging dat wel deden. Deze zwarte militante organisatie kwam in de zesteriger jaren van de vorige eeuw tegen ongelijkheid in de VS in het geweer.

De jongeren waren onder andere aanwezig toen de controversiele blackface karikatuur met de Sint de intocht maakte in Gein; ze stonden er met hun vuisten gebald in de lucht en riepen anti zwarte piet leuzen. Volgens Het Parool vonden winkeliers in de buurt dat zij voor een “angstige, dreigende sfeer” zorgden.

In zijn vraagstelling noemde de PVV parlementarier de Black Panthers een criminele, racistische  organisatie. “Bent u bekend met The Black Panthers, in het bijzonder hun voorliefde voor moord en martelingen, alsmede hun aanhankelijkheid jegens Stalin, Mao en Noord-Korea?” vroeg hij, om te vervolgen: “Deelt u de mening dat The Black Panthers in de Verenigde Staten een moordlustige en totalitaire sekte vormen? Bent u ermee bekend dat de moord op Betty van Patter in 1974 hoogstwaarschijnlijk het werk was van de The Black Panthers? Bent u bekend met het feit dat The Black Panthers in de Verenigde Staten alleen toegankelijk is voor zwarten en dat het daarmee een racistische organisatie is en dat de organisatie excelleert in anti-blank-racisme? Bent u bekend met het feit dat vele vooraanstaande Panthers (zoals Elridge Cleaver en Huey Newton) zware criminele waren, verantwoordelijk voor verkrachting en mishandeling?”

Tot slot vroeg hij de onderwijsminister welke maatregelen zij bereid was te nemen om de kinderen van Nederland te beschermen tegen dergelijke racistische protesten.

Bussemaker gaf in haar antwoord aan dat haar korte, bondige reactie gold voor alle vragen die Bosman stelde.

Actievoerdersgroep “Gelijkwaardigheid begint nu” gaf op woensdagmorgen 23 december een verklaring uit ter ondersteuning van de in het zwart geulde demonstranten. “Een aantal jonge heren gekleed in het zwart (waren) aanwezig (tijdens de demonstratie). Zij zijn voor afschaffing van raciale karikaturen. Zij vormden bij meerdere demonstraties tegen zwarte piet de orde dienst. De orde dienst heeft als taak de-escalerend te werken en de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Ook hadden zij in sommige gevallen contact met de aanwezige politie. Wij vinden het spijtig om te horen en zien dat deze jonge heren al een tijd geframed worden en bestempeld worden als black panthers. De heren zelf hebben zich zelf nooit deze naam gegegeven. Ook hebben zij verder geen uitspraken gedaan over hun kleding keuze.”

“Zij vormden zij een blokkade tegen de zwarte pieten band die aan kwam lopen. Allerminst om de mensen in blackface angstig te maken maar wel degelijk om ze te confronteren met het feit dat tegenstanders het te walgelijk voor woorden vinden dat in Amsterdam Zuid Oost er kennelijk 'mensen' zijn die zich schaamteloos in een slavenpak heisen een zwarte afro pruik opzetten, (ook pruiken met zwarte dreadlocks en lange krullen werden gedragen) en hun lippen knalrood stiften.”

Gelijkwaardigheid Begint Nu meldde dat er inmiddels een gesprek is geweest tussen de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost en twee organisatoren van de demonstratie. “Het stadsdeel zal in gesprek gaan met de winkeliersvereniging die het nodig vond om zwarte pieten aanwezig te laten zijn bij de intocht. Het stadsdeel zal adviseren te stoppen met zwarte pieten.”