Franse scholen verbannen de tyuri

De tyuri is verboden op Franse scholen.

“Le tchip”, zoals de Fransen de Afro centrische gewoonte noemen, is het afwijzende geluid dat je maakt wanneer je lucht zuigt vanachter je getuite lippen door je tanden heen. In Suriname wordt het een “tyuri” genoemd, in het Caribisch gebied “teeth-sucking” of “chupps”. 

Zij die het weten zullen vertellen dat er eigenlijk aan het gebruik van de tyuri strikte culturele regels verbonden zijn; bijvoorbeeld dat hoe langer en luider de tyuri, des te meer minachting En, een tyuri maak je naar leeftijdsgenoten en ondergeschikten, maar nooit en te nimmer naar je werkgever of iemand (anders)die ouder is dan je.

De tyuri werd vorig jaar ineens een bekend fenomeen in Frankrijk toen Minister van Justitie Christiane Taubira het maakte naar een journalist tijdens een live TV interview. Taubira, die werd  geboren is in Frans Guyana, schrok zelf van haar reactie.

In verschillende Europese landen die Afro gemeenschappen hebben, zijn echter door de jaren heen de culturele regels vervaagd. In Frankrijk schijnt het de onderwijzers ter ore te zijn gekomen dat het hissende geluid dat studenten voor hen maken in de klas, eigenlijk een teken van afkeer is. Verschillende scholen hebben daarom nu besloten het gebruik te bestraffen, schrijft de krant Le Parisien in haar editie van op 1 juni 2015.

“Ik groeide op in Afrika en ik weet hoe vulgair de tyuri is. Toen ik jong was, was het verboden om het naar anderen te doen,” vertelde Eric Bongo, onderdirecteur van een middelbare school in Parijs. Zijn school is één van de scholen waar het gebruik, op zijn aandringen, verboden werd. 

Maar voor sommige mensen neigt het verbod naar inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. “Vandaag doen we de vrijheid van meningsuiting eer aan,” schreef op Twitter. sprong er sarcastischer mee om: “Ik stel voor dat we het slurpen bij het koffie apparaat verbannen nadat we de # Tchip verboden hebben,” schreef hij.

Naschrift eindredactie Afro Magazine:

Stop je vinger in je 8@X#! Zo zou de tyuri in Nederland, meeverhuisd uit het Caribische Nederland als het Koninkrijk der Nederlanden,  vertaald moeten worden. Je mag dus geen tyuri maken voor leden van het Koninklijke huis en ook niet naar de politie toe. Een algemeen verbod erop zou echter voor veel opschudding zorgen. De uit Suriname in Nederland wonende etnische groep personen is niet specifiek van Afro Afrikaanse komaf.

Iedereen in dat land maakt tyuri’s vooral om de afkeur te benadrukken. In Nederland zal dat niet anders zijn. De bedoelde groep mensen wordt ook gevormd door mensen die afstammen van de Nederlandse boeren (dus wit) en dan kennen we verder alle rassoorten mensen, die door de Nederlanders indertijd naar Suriname zijn gelokt om er een toekomst op te bouwen.

De Inheemsen zijn de oorspronkelijke bewoners van  het land. Hun kinderen maken nu ook onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse samenleving. Een verbod op het maken van tyuri’s op Nederlandse scholen kan dus voor veel ophef zorgen. Bedenk dat je in een klas van een school in het basisonderwijs  en in het hoger onderwijs Hindostanen, Chinezen, Javanen en natuurlijk de Afro Surinaamse populatie hebt om les aan te geven? Inderdaad, zij maken allemaal een grote tyuri wanneer je hen verbiedt om hun afkeuring te mogen geven!