Festival Le Guess Who? onthult gecureerd programma van de Malinese zangeres Fatoumata Diawara

De Malinese Grammy-genomineerde muzikante Fatoumata Diawara is een van de curatoren van de aankomende editie van festival Le Guess Who?. Met haar unieke mix van Malinese traditionele muziek, Afrikaanse blues en Westerse pop en jazz is Diawara een van de belangrijkste Afrikaanse stemmen van dit moment. Haar curatorschap focust op artiesten die verwant zijn aan het afrocubisme – een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek – en het afrofuturisme.

Een van de gecureerde optredens van Fatoumata Diawara is een solo-optreden van de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca. Hij viel als tiener al op in Havana, maar door zijn werk bij de Buena Vista Social Club maakte zijn carrière een enorme sprong. In zijn pianospel zoekt hij naar de link tussen Cuba, jazz en Afrika. Traditioneel is zijn muziek allerminst: mambo, contradanza, cha-cha-cha en de bolero worden regelmatig gecombineerd met hiphop en elektronica. 

"Let’s not turn our back on our traditions. Let’s embrace them, be proud of them. Let’s not abandon our traditions. We need to welcome them, like a miracle." - Fatoumata Diawara (uit 'Kokoro' van het album Nterini)

Een optreden van de Malinese rapper Master Soumy maakt ook deel uit van het gecureerde programma van Fatoumata. Zijn muziek verhaalt over thema's als migratie, onderwijs en godsdienstvrijheid. Soumy is de stem van een nieuwe generatie in Mali en inspireert met zijn scherp geschreven teksten veel Malinese jongeren. 

De nomadische Tuareg muzikant Ahmed Ag Kaedy treedt ook op tijdens Le Guess Who? als onderdeel van Diawara's curatorschap. De muziek van Ag Kaedy brengt de kale overblijfselen uit de Kidal-regio, waar hij verbannen werd, weer tot leven. In zijn gitaarspel weerklinkt hoop, zoals die eerste schittering van de zon die oprijst over de duistere met zand bedekte heuvels.

Fatoumata Diawara zal zelf ook optreden tijdens het festival en vertoont daarnaast twee films: Mali Blues en Yao. Eerstgenoemde film, een documentaire van Lutz Gregor, geeft een levendige kijk op het rijke en gevarieerde muziekleven in West-Afrika, waarin Ahmed Ag Keady, Master Soumy en Fatoumata Diawara een rol spelen. 

Fatoumata Diawara’s gecureerde programma wordt gepresenteerd tijdens Le Guess Who? 2019 van 7 tot en met 10 november in Utrecht. Kijk voor meer informatie op leguesswho.com.