Feargal Agards ‘Humans of Film Amsterdam' blog bestaat één jaar

Feargal Agard blijft op jacht voor “verhalen van mensen die ik op straat tegenkom.” Agard, een gedreven cinefiel en filmmaker, startte zijn blogvorig jaar in zijn huis en kantoortje te Amsterdam, als een soort Humans of New York, maar dan een combinatie met film.

“Ik startte mijn blog vanuit mijn behoefte om op artistiek gebied bezig te zijn met mensen. Ik ben heel nieuwsgierig, naar wat Amsterdammers te vertellen hebben over de films waar zij een connectie mee hebben,”” vertelt hij. “En daarnaast vroeg ik me af waarom alleen recensisten mogen dicteren wat zij van films vinden. Mensen op straat of uit het dagelijks leven hebben ook hun eigen meningen en ervaringen."

De website heeft binnen een jaar steeds meer aandacht gegenereerd, vertelt hij. Naast filmrecensies deelt hij op de site ook verhalen en foto's van personen die hij op straat en in het dagelijks leven tegenkomt. “Films, documentaires en andere filmische mediums kunnen punten van onze levens reflecteren; met films kunnen we ons identificeren op persoonlijk gebied.” Hij schrijft minimaal een keer per week een verhaal of filmrecensie, die hij ook op social media deelt.

Naast de site verzorgt Feargal ook een maandelijkse rubriek voor de Filmkrant waarin hij de verhalen en foto's vertoont. Recentelijk had hij ook een radio interview met BNN-VARA en onlangs een samenwerking met CinemAsia Film Festival waarbij FilmLABbers, maar ook bekende filmmakers zoals Martin Koolhoven, Joko Anwar en Akio Fujimoto.

“Voorlopig ben ik vooral druk met het verder uitwerken van verschillende festival interviews en binnenkort weer de voortzetting van zijn jacht op verhalen van mensen die ik op straat tegenkom. De zomer komt er weer aan en als alles goed gaat sta ik in september op het Nederlands Film Festival klaar voor nieuwe verhalen en interviews.”