Familie van man die doodging na gewelddadige arrestatie eist gerechtigheid

De familie van de Arubaan Mitch Henriquez die zondag overleed nadat hij zaterdag met geweld door de politie in Den Haag werd gearresteerd, is een actie voor gerechtigheid gestart. De Facebok pagina Justice for Mitch Henriquez die ze opzetten genereerde in een mum van een tijd bijna 2.500 likes.

Henriquez (42) was op familiebezoek in Nederland en bezocht op zaterdag 27 juni 2015 het ‘Night at the Park’ festival in het Zuiderpark. Volgens het ‘officiële’ bericht van het OM zou Henriquez geroepen hebben dat hij een wapen had, en zou hij zich hebben verzet tegen zijn aanhouding, waarop er geweld tegen hem werd gebruikt. Hij overleed zondag.

In een verklaring stelt het Openbaar Ministerie (OM) dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel werd, maar videobeelden die inmiddels de ronde doen op Facebook tonen dat hij al buiten bewustzijn of in coma was voordat hij de politiebus in werd gesleurd. De bus reed toen weg zonder dat hem medische hulp werd geboden.

Ook ooggetuigen vertellen echter een heel ander verhaal. Henriquez zou grapjes aan het maken zijn met vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep. “Ik stond er nog geen vier meter vandaan en ik heb die man niets horen roepen over een pistool. Hij liep weg en werd daarna door vier politiemannen in zijn nek gesprongen,” zegt een ooggetuige. Volgens ooggetuigen werd Henriquez door de agenten afgetuigd en zaten sommigen de politiemannen op zijn nek, waardoor hij stikte. Ook zijn zus Lila zegt dat hij misschien wat luidruchtig was maar het niet tegen de politie had maar tegen zijn vrienden.

De familie vraagt nu dat ooggetuigen foto’s en videobeelden delen op de Facebook pagina. “De politie beweert dat Mitch had geroepen dat hij een wapen bij zich had. Maar niemand heeft dit kunnen bevestigen. Als hij een wapen bij zich had, a) hoe is hij door de beveiligingsportier heen gekomen? b) waar is het wapen?” vragen zij.

Ze waarschuwen dat OM en Politie alles zullen doen om de waarheid te verdoezelen en hun eigen hachje te redden. “Wij, de doodnormale burgers willen niet meer leven in een politiestaat dat bijna even erg op Amerika begint te lijken waar de politie dagelijks 'kleurlingen' doodschiet. Wij, mensen met een hart en ziel verzoeken de overheid om eerlijk en rechtvaardig te handelen in deze zaak. Niet bang worden voor publieke imago in het buitenland. Menselijkheid en Justice gaat boven image,” schrijft de familie.

Ook de Arubaanse politiek liet van zich horen. Evelyn Croes, de Fractievoorzitter van MEP in de Staten van Aruba deed zondagmiddag per brief aan Premier Rutte en de Ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken, het beroep om een onderzoek te laten uitvoeren. “Dit nieuws en de beelden via Youtube en Facebook hebben de Arubaanse samenleving zeer geschokt en we verzoeken u met klem een onderzoek te laten verrichten naar deze fatale gebeurtenis,” schreef Croes. Ze drong aan op urgentie, “zodat er uitsluitsel kan worden geboden aan de familie en de Arubaanse gemeenschap.”

De Rijksrecherche heeft inmiddels gemeld dat zij een onderzoek is gestart naar de oorzaak van het onwel worden van Henriquez. “Daarbij wordt gekeken of er een verband bestaat tussen het handelen van de agenten en het onwel worden,” meldt het OM. Het OM geeft in haar bericht toe dat de politie geweld gebruikte om Henriquez aan te houden; volgens haar verzette hij zich tegen zijn aanhouding.

De Haagse politie eenheid is al jaren in opspraak vanwege politiegeweld. Zo werd op 24 november 2012 de 17 jarige Surinamer Rishi Chandrikasing doodgeschoten op station Hollands Spoor terwijl hij wegrende voor de politie. De agent die schoot terwijl hij achter Rishi aanrendde werd later vrijgesproken van doodslag.

In december 2014 stelden verschillende politieke partijen schriftelijke vragen over mogelijk politiegeweld in de Schilderswijk in Den Haag. Volgens nieuwsberichten is racistisch politiegeweld een dagelijkse realiteit in deze wijken.