Ethiopische toetsenist en accordeonist Hailu Mergia treedt op in Utrecht

Hailu Mergia was in de jaren zeventig een superster in zijn thuisland Ethiopië. Na te zijn gevlucht naar de Verenigde Staten, waar hij vervolgens dertig jaar als taxichauffeur werkte, bracht hij begin dit jaar zijn eerste nieuwe album in vijftien jaar uit. Op zaterdag 10 november treedt hij op tijdens festival Le Guess Who?.

Voordat Hailu Mergia in 1981 naar de Verenigde Staten vluchttevoor het Derg-regime, waren hij en zijn jazzband The Walias supersterren in de bruisende nachtclubscene van Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Dertig jaar lang werkte Mergia daarna als taxichauffeur in Washington D.C. Hoewel hij nooit albums uitbracht, stopte hij ook niet met het maken van muziek. Als er weinig werk was, speelde hij op het keyboardje dat hij altijd in de auto had liggen. Op deze manier werd Mergia ontdekt door platenlabel Awesome Tapes From Africa, dat zijn albums opnieuw uitbracht.

Begin dit jaar verscheen Mergia’s eerste nieuwe album in vijftien jaar, getiteld ‘Lala Belu’. Het album zegeviert Mergia’s terugkeer in de muziekwereld en staat vol met betoverende Ethio-jazz, funkgrooves en ontroerende accordeon- en pianosolo's.

“Kunst vergt een levenslange toewijding. Hoe meer je speelt, hoe meer je weet.” – Hailu Mergia

Hailu Mergia treedt op tijdens muziekfestival Le Guess Who? 2018, van 8 tot en met 11 november in Utrecht. Andere artiesten op het programma zijn Sibusile Xaba, The Scorpios, King Ayisoba, BCUC, Kadri Gopalnath, Sons of Kemet, e.v.a.