Doorbraak.eu: forceer Pietendorp tot sluiten

Actievoerderswebsite heeft opgeroepen om het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen onder druk te zetten, naar anleiding van dat het “het nationale Pietendorp” binnenkort weer open gaat.

“Dat dorp vormt een wanstaltige leerschool waar kinderen het Zwarte Piet-racisme spelenderwijs krijgen opgedrongen door volwassenen. Doorbraak roept op om het museum onder druk te zetten, bijvoorbeeld via klachtmails, en te eisen dat het Zwarte Piet-racisme niet langer meer wordt genormaliseerd en gestimuleerd,” schrijft Doorbraak.

Ze melden dat de site van het museum foto’s en bevat met “een overweldigende en misselijk makende hoeveelheid racistische karikaturen. Het materiaal dat die karikaturen in beeld brengt, is zo schaamteloos en er zo duimdik bovenop gelegd dat het er sterk op lijkt dat we hier te maken hebben met hardcore-pietofielen. Men doet werkelijk geen enkele moeite om enigszins gas terug te nemen en tegenstanders van de Zwarte Piet-figuur tegemoet te komen. Nee, men zet juist vol in op het massaal promoten van de blackface-traditie waar in de rest van de wereld en steeds meer ook in Nederland zelf met afschuw en woede op wordt gereageerd.”

Doorbraak zegt dat het Pietendorp dicht moet. “Tien jaar Pietendorp is tien jaar teveel. Dat dorp moet dicht, want Zwarte Piet is racisme. Het Zuiderzeemuseum moet ter verantwoording worden geroepen en moet worden geconfronteerd met anti-racistische stellingnamen. Ook de sponsor van het Pietendorp, de BankGiro Loterij, moet zich eens achter de oren krabben en afvragen waarom men de racistische blackface-traditie van het Zuiderzeemuseum financieel beloont.”

Lees de aanklacht van Doorbraak