Documentaire over schrijver, dichter Libèrta Rosario goed ontvangen

De documentaire die de Stichting Ascension maakte over schrijver, dichter en vertaler Libèrta Rosario is goed ontvangen. “Hij is al heel vaak bekeken,” vertelt Rosario.

Libèrta Rosario is op Curaςao geboren en opgegroeid, maar woont sinds 1967 in Nederland. Ze schrijft vanaf haar zesde jaar. Ze is schrijver, dichter en vertaler; zo werkte ze als redactielid van het Nederlandstalig tijdschrift América Latina.

Stichting Ascension maakte  de film in samenwerking met maatschappelijk ondernemer Joeri Oltheten om meer bekendheid te geven aan het werk van de Curaçaos-Nederlandse auteur.”We willen met deze uitgave het werk van Libèrta onder de aandacht brengen, zodat zij een groter publiek kan bereiken en meer mensen bekend worden met haar oeuvre.”

Rosario publiceerde in 2013 het boek "Onsterfelijk", de Nederlandse vertaling van de Papiamentu roman E Rais ku no ke muri, geschreven door haar vader, dichter en prozaschrijver Guillermo Rosario. "Onsterfelijk" behandelt de periode van de slavernij en de opstand van 1795 op Curaçao onder leiding van Tula.

Tijdens het Slotfeest van ‘Nederland Leest’ in Leiden heeft ze een paar van haar verhalen en gedichten voorgedragen. Ze heeft een Nanzi verhaal geschreven voor ‘Anansi Masters’ en een paar gedichten voor ‘Dichters in de Duinen’ in Meijendel en voor ‘Symbiose tussen pen en penseel’. Voor het tweede lustrum van Stichting Simia Literario in 2011 heeft ze het gedicht ‘Simia Hartelijk gefeliciteerd’ geschreven.    

Met het gedicht  ‘De Slaaf in ons allemaal’ heeft ze een bijdrage geleverd aan ‘Ontmoet Tula’ in 2012 uitgegeven door uitgeverij Amrit. Voor het Symposium Koninkrijkskinderen van Unicef in mei 2013 verzorgde ze de ondertiteling in het Nederlands van een paar filmpjes.   

In 2015 heeft ze lessen Papiaments gegeven aan het Academisch Talencentrum in Leiden en als begeleider meegewerkt aan het project Mindswap van Ocan voor jongeren uit Amsterdam Zuidoost, onder leiding van Joeri Oltheten. Ze heeft ook haar gedichten voorgelezen bij het Open Podium van de OBA. Tegenwoordig is ze ook werkzaam als coach voor jongeren, studenten en volwassenen.

Gevraagd waar ze nu aan werkt vertelt ze “binnenkort verschijnt er een gedichtenbundel van mij.”