Documentaire over schrijfster Astrid Roemer in première in OBA-Theater

De documentaire “De wereld heeft gezicht verloren" over schrijfster Astrid Roemer gaat op maandag 7 december in première in het OBA-Theater te Amsterdam. De in Suriname geboren schrijfster die de afgelopen decennia een teruggetrokken bestaan leidde, wordt in persoon verwacht.

“De wereld heeft gezicht verloren" is het sluitstuk van de drieluik van regisseur Cindy Kerseborn over Nederlandse schrijvers uit de West. Eerder dit jaar werden van haar hand documentaires vertoont over Edgar Cairo en Frank Martinus Arion.

Astrid H. Roemer (Paramaribo 1947) is één van de grote zwarte feministische vrouwen in Nederland. In de jaren ’70 kwam ze naar Nederland. Haar boeken, dichtbundels en toneelstukken kaartten schurende onderwerpen aan, zoals seksisme, discriminatie, racisme en homoseksualiteit.

"Geen enkele zwarte schrijver uit de kolonieën heeft dit in Nederland zo scherp neergezet in literatuur. Roemer denkt niet in hokjes; de wereld is van ons allemaal. Haar thema’s zijn nu actueler dan ooit," schrijft Kerseborn in een persbericht.

Centraal in “De wereld heeft gezicht verloren” staat haar leven en werk. “Maatschappelijk zeer geëngageerd, leefde zij toch gedurende vijftien jaar in volstrekte verborgenheid en anonimiteit. Voor het eerst treedt zij nu weer in de openbaarheid. Het gaat in deze documentaire over de betekenis van het schrijversvak voor haar en de visie van anderen daarop en over het taboe op de ‘decembermoorden’ op 8 december 1982 in Suriname,” schrijft de regisseur.

“Roemer beschreef een fictief westers tribunaal: alle grenzen dicht en de volkeren gaan met elkaar in conclaaf over de schuldvraag. In de documentaire wordt dit omgedraaid: Vier vrouwen - zwart en wit – discussiëren over deze schuldvraag in Rechtbank Den Haag.”

De regisseur vertelt dat Roemer 15 jaar lang rondtrok met kat, laptop en rugzak. “Niemand wist meer waar ze was. De film verhaalt van een fascinerende zoektocht naar een van de meest markante Caraïbisch Nederlandse schrijvers, die al die jaren bleek te werken aan het tweede deel van haar autobiografie, aan een libretto en een nieuwe roman. “

De première van “De wereld heeft gezicht verloren" vindt plaats in het Theater van ’t Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Het begint om 20.00 uur.

Entree: Normaal €10, met OBA pas €5; met Stadspas €5; Studenten €5; wie zeker wil zijn van een plaats doet er goed aan tevoren te reserveren: http://oba.nl/activiteit.roemer.html

Voor meer informatie over deze documentaire en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kunt U contact opnemen met: Chantal Tjin, projectcoördinator (06 252 57 825) of Cindy Kerseborn, regisseur en initiatiefneemster (06 55376529).

De film Astrid H. Roemer De wereld heeft gezicht verloren en de manifestatie Hommage aan Astrid H. Roemer kwamen tot stand mede dankzij de financiële steun en medewerking van:

Amsterdams Fonds voor de Kunst, CBK Amsterdam, De Groene Amsterdammer, De Gids-Literair Tijdschrift, Gemeente Den Haag, Lirafonds, Mondriaanfonds, Letterenfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam, Stichting Democratie en Media en het VSB Fonds.

Met dank aan: Theater van ’t Woord 0BA- Amsterdam, Rechtbank Den Haag, Het Compagnietheater, Werkgroep Caraïbische Letteren en het Karmelieten Klooster Gent. Speciale dank aan: schrijver Astrid H. Roemer.

----------------------------------------------------------