D'HERO doet aangifte tegen racistische ADO Den Haag supporters

Mensenrechtenorganisatie D'HERO heeft strafvervolging verzocht voor supporters van ADO Den Haag die Ajax voetballer Riechedly Bazoer racistisch hebben bejegend.

Het verzoek voor een “gedegen opsporingsonderzoek en vervolging van de supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan het ten gehore brengen van oerwoudgeluiden” is ingediend bij de Hoofdofficier van Justitie in Den Haag.

“D'HERO ziet het ten gehore brengen van oerwoudgeluiden gericht tegen een persoon van Afrikaanse afkomst als een schending van de mensenrechten en in strijd met artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht. Deze daad kenmerkt zich als een uiting van afrofobie,” zegt de organisatie in een persbericht.

“Wj zijn van mening dat de bestrijding van afrofobie een prioriteit van de overheid moet zijn."

Bazoer moest afgelopen zondag rauw racisme doorstaan in het Kyocera stadion.  Iedere keer dat de Ajacied aan de bal was, klonk er oorverdovend oerwoudgeluid uit het ADO-vak. De ADO supporters gingen daarna over tot het bananenlied en zongen daarop ook nog ‘Bazoer, Bazoer, je moeder is een hoer’.

Tot grote ontsteltenis van andere supporters onderbrak de scheidsrechter de wedstrijd niet en leek ook voetbalcommentator Arnold Bruggink doof voor hetgeen op de tribunes plaatsvond. Hij claimde later dat hij het niet had gehoord. Voetbalbond KNVB heeft laten weten dat de beelden en rapportages voor zullen worden gelegd aan de aanklager.

D’HERO zegt solidair te zijn met Bazoer als direct slachtoffer van het incident en met alle burgers in Nederland die slachtoffer zijn van afrofobie, etnisch profileren en institutioneel racisme. “Incidenten met een nadrukkelijke racistische ondertoon doen zich in Nederland met een steeds grotere regelmaat voor. De toenemende vormen van racisme waaronder afrofobie, in en rondom de voetbalvelden maar ook daarbuiten (met name via de sociale media), is een bedreiging voor de veiligheid en de waardigheid van alle burgers in Nederland. Tegen deze zorgwekkende ontwikkeling moet worden opgetreden.”

“Wj zijn van mening dat de bestrijding van afrofobie een prioriteit van de overheid moet zijn. De Verenigde Naties heeft middels een resolutie het decennium 2014 – 2025 uitgeroepen tot ‘internationale decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst’ omdat diverse vormen van racisme voor veel burgers van Afrikaanse afkomst dagelijkse praktijk is en uitgebannen moet worden.’