Demonstrerende asielzoekers geslagen, gearresteerd in Amsterdam

Zeven asielzoekers zijn gearresteerd zaterdag tijdens een demonstratie bij het stadhuis in Amsterdam. Allemaal zijn dezelfde avond weer vrijgelaten. De actiegroep zegt dat verschillende mensen last blauwe plekken en pijnlijke armen, rug, nek hebben overgehouden van de arrestatie.

Volgens Het Parool zegt de politie dat de asielzoekers werden gearresteerd omdat één van hen een beveiliger van het stadhuis zou hebben geslagen. Agenten hielden de man die de beveiliger zou hebben geslagen niet meteen aan, omdat ze 'geen gedoe' wilden in het stadhuis. Er is ook iemand aangehouden voor belediging; hij werd het langst vastehouden.  Vijf demonstranten werden opgepakt omdat ze zich met de arrestaties bemoeiden.

Maar een relaas op de Facebook pagina van We Are Here schetst een ander beeld. Ilhaam vertelt dat op gegeven moment een agent “één van onze jongens” oppikte, waarna de man in een auto werd gestopt die meteen hard wegreed.

“Eerst waren mensen zo boos; waarom heeft de politie de man gearresteerd? Zij gingen schreeuwen en achter de auto aan rennen om hem te stoppen, maar hij reed heel hard. … Toen gingen de mensen naar de politie om te vragen waarom hij was gearresteerd. Deze mensen werden door de politie op de grond geduwd. Deze politiemensen waren zo jong en ze keken naar ons alsof ze niet met ons wilde praten. Ik zag van achter dat de politie met een wapenstok een paar mensen heeft geslagen,” vertelt Ilhaam. “Wij wisten niet wat er met hen zou gebeuren. We konden hen niet helpen want dan werden we zelf geslagen of gearresteerd. We waren allemaal heel ontdaan.”

De groep 80 tot 85 uitgeprocedeerde asielzoekers, zwerft al 2,5 jaar door de hoofdstad en vindt steeds andere gebouwen tijdelijk onderdak. In december 2013 kraakten ze een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost, die werd omgedoopt tot Vluchtgarage. Ze verbleven sinds vorig jaar augustus in een pand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West dat Vluchtgebouw werd genoemd. Ze verlieten ook dit gebouw weer -vrijwillig-, na overleg met de eigenaar, omdat het pand wordt afgebroken.

De actiegroep We Are Here is 2,5 jaar geleden gestart om aan de kaak te stellen dat vluchtelingen worden afgewezen en daarna op straat worden gezet.

Volgens We Are Here is de groep nu in loods aan de Vlierweg in Amsterdam Noord, aangeboden door Schram Studio's. “Camping Vliegenbos heeft laten weten dat ook morgen de vluchtelingen weer mogen komen douchen,” schrijft de actiegroep. Het zegt dat donaties en hulp voor de mensen nog welkom zijn.

Foto: screenshot van de Facebook pagina van We Are Here, met foto's van het moment dat de asielzoekers bij de politie vrijkwamen.