De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas

Het idee en de tekst van De Vrolijkste verjaardag van Sinterklaas ontsproot aan het brein van Henna Goudzand Nahar. Het is het eerste sinterklaasboek waarin het perspectief ligt bij een zwart kind, Fer, dat vertelt hoe het is om geconfronteerd te worden met de wereld achter de figuur van Zwarte Piet.

Fer, die naar bed moet, en nog even een handstand op zijn slaapkamer doet, gaat  niets vermoedend mee met een Zwarte Piet die hem uitnodigt voor de rol van acrobatenpiet. Pas in het huis van Sinterklaas ontdekt Fer dat Zwarte Pieten geen zwarte mensen zijn, maar geschminkte witten met een afropruik op. Ook Fer moet, ondanks zijn huidskleur en haartype, dit ritueel ondergaan, iets wat hij weigert. Er ontstaat een impasse die door weldenkendheid van Sinterklaas en de Pieten, maar bovenal door Fer zelf, opgelost wordt. 

Het boek is zeer goed ontvangen. Voor zwarte ouders en kinderen een feest der herkenning. Bij witte ouders en kinderen, die ervoor openstaan, gaat er een nieuwe wereld open.

De Stichting Sinterklaas Genootschap Nederland schreef over het boek :´Als dit de standaard gaat worden, is het een van de eerste in het soort.´

Idee en tekst Henna Goudzand Nahar. Illustraties Helen Fermate. Derde druk. ISBN 978-94-6203-468-6
Bestellen: ga naar www.devrolijksteverjaardag.nl