De Nieuwe Sint bij het Weekend College

Studenten van het Weekend College poseren met de Nieuwe Sint, tijdens de alternatieve viering van pakjesdag afgelopen zaterdag.  

Acteur Patrick Mathurin die enkele weken geleden dwars door de hele zwarte pieten discussie aankondigde dat hij de rol van de sint wel over wilde nemen, verscheen zaterdag in vol ornaat bij de onderwijsondersteuningsactiviteit in Amsterdam Zuidoost. De verrassing was alom. “Ik wil met hem op de foto,” zei een student die een “Zwarte Piet Is Racisme T-shirt” aanhad. Zij had eerder aangegeven een diepgewortelde aversie te hebben tegen de Nederlandse traditie.

Weekend College, waar op de zaterdag een honderdtal studenten uit Amsterdam Zuidoost onderwijsondersteuning krijgen, houdt jaarlijks een alternatief Sinterklaasfeest. Vorig jaar kroop een vrouw in het gewaad van de goedheilige om de kinderen hun kado’s te brengen. “Dit jaar kondigde Patrick Mathurin aan dat hij de Nieuwe Sint wilde zijn en we maakten daar graag gebruik van,” zei de leiding.

Mathurin wil met zijn vertolking van de Sint, de controverse’s rond de traditie bespreekbaar maken. Hij bracht voor de studenten van het Weekend College zijn Sinterklaasliedje “Sinterklaas zonder knecht” ten gehore voor de studenten, hielp bij het uitdelen van de kado’s en ging met hen op de foto. 

Foto's: Peter van Velzen