Daniel Teklehaimanot de verrassing van Tour de France

Daniel Teklehaimanot is de verrassing van de eerste week van de Tour de France. Een gemene valpartij niettegenstaande, rijdt hij als eerste Afrikaan in de felbegeerde bolletjestrui.

De Eritreër nam donderdag bij de zesde etappe naar Le Havre de bolletjestrui over van de voormalige drager Joaquim Rodríguez. Hij bleek de sterkste op de drie bergjes van de vierde categorie en pakte daarmee drie bergpunten, één meer dan Rodríguez.

Teklehaimanot weet niet wat hij meemaakt. "Het is ongelooflijk. Dit in de Tour de France zien is zo bijzonder." De renner van MTN-Qhubeka denkt veel aan zijn geboorteland. "Ik denk dat de mensen daar dolblij zijn. Ik wil ze bedanken voor hun steun."

Door de enorme belangstelling die zijn bolletjestrui veroorzaakt, is Teklehaimanot wel wat voorzichtiger geworden. "Ik ben donderdag gevallen. Daarom durf ik niet te dicht bij de mensen te fietsen. Maar ja, het was heel leuk om dit allemaal te zien."

Teklehaimanot is de eerste renner van het Afrikaanse continent die aan de leiding gaat in het bergklassement. De gele trui en de witte trui werden wel al eerder door Afrikanen gedragen: door de Zuid-Afrikanen Daryl Impey en Robert Hunter. Impey droeg twee dagen het geel in de Tour van 2013. In 2011 mocht Hunter een dag in het wit rijden.

Eerder dit jaar legde Teklehaimanot ook al beslag op de bolletjestrui in de Franse rittenkoers Critérium du Dauphiné. Toen keek hij al vooruit naar de Tour de France. "Toen ik jong was en naar de Tour de France keek, was ik altijd enthousiaster over de strijd om de bolletjestrui dan die om het geel. Ik hoop dat ik de kans krijg om ook een keer voor de bolletjestrui te strijden. Een dag met deze trui zou genoeg zijn voor mij."