Concertregistratie Broki

De nabijheid van het verre oorden-concertregistratie

Op 25 mei werd het concert van Broki Rhytm& String Septet uitgezonden op de Nederlandse NPO

Broki Rhythm & String Septet is een nieuw project dat is geïnitieerd door Vincent Henar en Robin van Geerke, musici van de Surinaamse cross-over jazzband Fra Fra Sound. De basis van dit septet bestaat uit een ritmesectie die bestaat uit piano, elektrische bas en percussie, aangevuld met een string kwartet.

De combinatie van Westers georiënteerde klassieke en Surinaamse muziek, heeft nooit echt wortel kunnen schieten. Wijlen jazzgitarist Wilfred Kempenaar en klassiek gitarist Fred Kemmel experimenteerden enkele decennia terug met een concept, dat door Kempenaar; ‘Paramaribach’ werd genoemd. Deze stroming heeft in tegenstelling tot de Paramaribop- waarbij jazz harmonieën met kaseko ritmes werden vermengd weinig bijval en navolging gehad.

Met Broki7, zoals het septet officieel heet, zetten Henar en z’n mannen het werk voort en krijgt deze -ooit- Surinaams Klassieke muzikale fusie, met nieuwe artistieke inzichten een verrassend goede revisie.

In de stringente Westerse Klassieke muziek wordt er niet geïmproviseerd en is er in het repertoire een voorname rol weggelegd voor beroemde Westerse klassieke componisten.

De musici van Broki7, laten zich niet beknotten door dit soort beperkingen en zoeken nadrukkelijk het avontuur en de muzikale verbindingen op. Dit is duidelijk merkbaar in de repertoire keuze.

Het concert begon met een compositie van Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George (1745-1799), bijgenaamd de 'Zwarte Mozart'. Geboren op Guadeloupe als zoon van een tot slaaf gemaakte vrouw en een Franse eigenaar van een plantage. Eind 18e eeuw maakte Boulogne Chevalier de Saint-George furore in Parijs als componist en violist.

Het stuk maakt meteen duideijk dat Joseph Boulange Chevalier de Saint-George een miskend talent is geweest en als de Frans, Caribische evenknie van Mozart mag worden beschouwd. Het tweede stuk van de avond ‘Jarabi’, is er een uit de West Afrikaanse traditie en een eeuwenoude compositie die in Mali, Burkina Faso maar ook in Senegal nog veel te horen is. Het stuk is doorspekt met Harmonieën die het ene moment Oosters klinken en vervolgens het andere moment, transformeren naar een meer Noord Afrikaans gevoel

Via West-Afrika gaat de muzikale reis verder naar bekende Surinaamse nummers uit onze tijd zoals Anansi The Survivor, gebaseerd op het oude verhaal met, een geraffineerd arrangement van het eeuwenoud Afro-Surinaams volkswijsje dat bij menigeen bekend staat als ‘Konu OLoisi Lasi’ of ‘Na Bubu Tikin’.

Het tweede stuk met een Surinaamse signatuur is het stuk ‘ Sapate’, uit de Saramaccaanse traditie, dat mede door zangkoor Koejake bekendheid heeft gekregen.

Daarnaast komt er onder ander ook nog muziek van Fela Kuti aanbod, waarmee alle zeven de musici er blijk van geven open te staan voor de rijkdom van andere culturen, waarbij ze zich bewustzijn van de huidige tijdgeest. Broki7 laat zien dat de cultuurwereld groter en rekbaarder is dan slecht de Europese canon.

Het zou de musici tekortdoen als ze hier niet besproken werden. Het Surinaamse hart van het ensemble wordt gevormd, door bassist en artistiek leider Vincent Henar, die al bijkans vier decennialang, steeds weer op zoek blijft naar nieuwe muzikale vervlechtingen en collaboraties. Robin van Geerke is een pianist, die z’n sporen in de wereld van de jazz en wereldmuziek ruimschoots heeft verdiend. Het slagwerk wordt op percussie gedaan door Yoran Vroom, die ondanks z’n jonge leeftijd al het podium heeft gedeeld met grootheden zoals de Amerikaanse orgel virtuoos, Cory Henry en Jazz singer-songwriter Frank mc Comb. Het strijkkwartet wordt gevormd door violisten. Michael Gieler, Sanne Hunfeld, Nienke van Rijn en Joris van den Berg op Cello. Ze maken alle vier deel uit van het gerenommeerde concertgebouw orkest.

Een septet, als Broki7 hoef je niet te beoordelen op technische hoogstandjes, daar mag je sowieso vanuit gaan. Op dit niveau gaat het vooral om smaak en de artistieke keuze.

De mooie, op jazz gebaseerde arrangementen, de verrassende repertoire keuze en de interessante improvisaties, zijn veelbelovend en smaken naar meer.

Broki7 zorgt er met haar brede benadering voor dat liefhebbers van zowel Jazz, Klassiek, Wereldmuziek maar ook gewoon de eigen Surinaamse muziek goed aan hun trekken komen. en dat verdient alleen maar lof en waardering.