CNN vertoont Zwarte Piet documentaire op 30 november

CNN lanceert op 30 november de documentaire 'Blackface' die de Afro-Amerikaanse regisseur Roger Ross Williams maakte over het Zwarte Piet fenomeen in Nederland.

Roger Ross Williams (42) is een gelouterde documentairemaker die vijf jaar geleden een Oscar won met zijn film Music by Prudence, over een gehandicapte Zimbabwaanse muzikante. Hij kondigde begin dit jaar aan dat hij de documentaire zou maken.

“Ik had de afgelopen jaren wel iets van het bestaan van Sinterklaas en Zwarte Piet meegekregen, maar nog niet veel. Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto's van Zwarte Piet op mijn eigen facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie. Hier moet je echt een documentaire over maken. Dit moet de wereld weten,” zei hij aan het Algemeen Dagblad in februari.

 

CNN liet eerder deze week weten dat de documentaire

In de documentaire 'Blackface' vertelt hij over zijn pogingen om te begrijpen waarom “de Nederlanders die bekend staan om hun liberaliteit” zich gedwongen voelen om zich in black face te hullen voor het Sinterklaasfeest. “Hoe kan een land dat prijkt met een multiculturele gemeenschap en een liberale attitude zo onbewust zijn over haar eigen koloniale verleden?” vraagt hij zich af.

Blackface wordt op maandag 30 november vertoont op