Cholera onder Burundeze vluchtelingen

In Burundi, op de noordwestelijke grens met Tanzania, zijn 15 verdachte gevallen van cholera ontdekt onder de mensen die het geweld in de hoofdstad zijn ontvlucht.

De15 verdachte gevallen van cholera zijn inmiddels naar het district ziekenhuis gebracht van Nyanza Lac. Het Burundese ministerie van Volksgezondheid en partners hebben met steun van UNICEF in het getroffen gebied een cholera-behandelcentrum heropend.

De crisis in Burundi wordt veroorzaakt door de poging van president Pierre Nkurunziza om een derde ambtsperiode te krijgen. De oppositie vindt dat in strijd met de grondwet. Door de voortdurende conflicten in de hoofdstad Bujumbura zijn Burundezen gevlucht naar drie buurlanden: Rwanda, Congo en Tanzania.

Ongeveer 50.000 mensen verblijven aan de oevers van Lake Tangayika, nabij een afgelegen en moeilijk te bereiken deel van Tanzania. Overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen hebben er toe geleid dat er een flinke stijging is van cholera patiënten. Ook heerst er acute diarree onder de vluchtelingen.

De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, die erg kwetsbaar zijn voor deze ziekte. In Tanzania heeft de cholera-uitbraak inmiddels al de eerste tientallen levens gekost.

UNICEF, dat met spoed hulpgoederen heeft gestuurd naar het gebied, waarschuwt dat als er geen cholera behandelingscentrum in het Tanzaniaanse dorp Kagunga komt, dat het sterftecijfer zeer hoog kan worden. Kagunga heeft het hoogst aantal vluchtelingen.

Vanuit Burundi en Tanzania levert UNICEF medische voorzieningen voor cholerabehandelingen, water, toilet- en handen was faciliteiten en voedingshulp.

De hulpgoederen die UNICEF levert zijn onder andere: cholera kits waarmee patiënten behandeld kunnen worden, chloor, zeep, waterzuiveringstabletten en plastic emmers. Ook hielp UNICEF de afgelopen week 1000 kwetsbare kinderen met verrijkte voeding. Meer hulp is nodig, zegt de CN organisatie.