Burgemeester Van der Laan vond 'fuck de koning" aanhouding lachertje

De Amsterdamse Burgemeester Eberhart Van der Laan heeft verteld dat hij 'onbedaarlijk in de lach' schoot toen hij hoorde dat er vorig jaar tijdens een anti Zwarte Piet-demonstratie iemand was gearresteerd die 'fuck de koning' had geroepen.

Dit schrijft Het Parool donderdag. Van der Laan ging afgelopen zaterdag in De Balie nog uitgebreid in op de arrestatie van Abulkasim Al-Jaberi in november vorig jaar.

Volgens de krant vindt Van der Laan de opmerking 'hoogst ordinair, maar niet echt strafwaardig'. Het verbod op majesteitsschennis noemde hij 'ouderwets'.  'Ik ken deze koning een beetje en ik denk dat ook hij dit best wat democratischer ziet dan die wet', zei Van der Laan.

Inmiddels is aangekondigd dat het Openbaar Ministerie de rechtzaak tegen Al-Jaberi, even aanhoudt voor nader onderzoek. Volgens NRC zou er binnen het OM echter kritiek zijn op deze beslissing en wordt de kans klein geacht dat hij daadwerkelijk wordt veroordeeld voor majesteitsschennis.

De activist had op 27 mei voor de rechter moeten verschijnen, omdat hij weigerde de strafbeschikking van 500 euro te betalen die hem was opgelegd omdat hij "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" had geroepen in November.

“Mijn kameraden uit de anti racisme beweging snappen dat dit gaat om racisme, niet om majesteitsschennis. Ik ben niet de eerste die dit overkomt. Mijn kameraden Joke Kaviaar, Kno'Ledge Cesare, de 90 mensen die gearresteerd zijn in Gouda, iedereen die zijn/haar baan verloor omdat ze opkwamen voor Palestina en vele anderen, we're in this together en we zullen niet buigen voor intimidatie. Solidarity is key!,” zei hij op zijn Facebook pagina gisteren.