Brothers' Convention schrijft geschiedenis in Rotterdam

“Wij hebben geschiedenis geschreven,” zegt African World Studies Instituut in een verklaring op haar Facebook pagina dinsdag. Het instituut refereerde naar de Brothers' Convention die afgelopen zondag werd gehouden in Rotterdam.

De interactieve workshop voor “ voor zwarte mannen” was praktische seminar voor ambitieuze “Brothers”, met een open en eerlijke reflectie op een aantal van de dagelijkse uitdagingen van zwarte mannen vandaag - en een dialoog over hoe te reageren op hen, vanuit een Afrikaans perspectief. Het thema was “Wat betekent het om een Afrikaanse man te zijn.”

Facilitator was activist Baba Buntu, oprichter en directeur van eBukhosini Solutions in Zuid-Afrika en oprichter van Shabaka, een beweging voor Afrikaanse mannen die zwarte mannen versterkt in hun rol als ondernemers, vaders, partners, leiders en leden van de gemeenschap. “Wij bedanken Baba Buntu voor het verzorgen van de Brothers' Convention,” zei AWSI.

Het instituut zegt dat de reis van jongen naar man één is die wordt onderschat wordt en te weinig aandacht krijgt; vandaar de Brothers' Convention.

“Een sterke samenleving is het eindresultaat van sterke en liefdevolle families. Hierin speelt de man een belangrijke rol in het in stand houden en versterken van die familiestructuur. Deze groep mannen van verschillende generaties die zich Afrikaans-Surinaams, Curaçaos, Liberiaans of welke andere Afrikaanse afkomst dan ook identificeren kwamen bijeen voor de Brother's Convention. In het onderwijs leren wij over de vaderlandse geschiedenis en wereldgeschiedenis die heel weinig over ons persoonlijk zeggen. African World Studies Institute ziet het belang in het schrijven van een eigen familiegeschiedenis. Daar kan de man die broer, vader, opa, oom en neef is de dominante en aanwezige held zijn die bouwt aan een betere toekomst voor aankomende generaties,” zegt AWSI.

“Dit was zeker voor herhaling vatbaar,” reageerde één van de deelnemers woensdag.