'Blipster Chronicles' van Naomi Wills komt in 2016 uit

Documentaire maakster Naomi Wills heeft een “goed voornemen” voor 2016: haar documentaire 'Blipster Chronicles' afmaken, waarin ze snapshots wil vastleggen van artsy Afro-Nederlandse creatievelingen.

“Ik ben op zoek naar de samenhang van de verhalen van artsy Afro-individuen om hun tijdsgeest gedeeltelijk inzichtelijk maken. Daarmee wil ik een steentje bijdragen aan niet-stereotyperende rollen voor onszelf binnen de maatschappij,” vertelt de goedlachse 27-jarige uit Rotterdam.

Ze verklaart ‘Blipsterism' als een “state of mind van young adults tussen de 20 en 30 jaar, die alternatief zijn, veel waarde hechten aan onafhankelijk denken, creatieve intelligentie en een liefde hebben voor kunst en de wijze waarop die tot uiting komt."

Blipsters, legt ze uit, hebben allerlei omschrijvingen gekregen door de jaren heen; van Uncle Toms, sellouts, tot zelfs non violent ex Black Panthers. “Sommige mensen die niks toe te voegen hebben hebben hipsters zelfs zwarte persoon genoemd die gefascineerd zijn door witte muziek en kleding. Maar mensen met wat bewustzijn weten dat een dat de beste omschrijvingen van een Blipster is iemand die doorgaans zijn huidskleur omarmt, naar oldschool poetry hiphop luistert en een passie heeft voor ' the culture.'

“Deze subcultuur was aanvankelijk bedoeld als tegengeluid op de mainstream. Het zijn ware Dandies, die aesthetiek haast verheven tot een religie. De manier waarop zij zichzelf presenteren is voor hen noodzaak om uiting te geven aan wie ze zijn. De Blipster, een black hipster, lijkt steeds meer zichtbaarheid te krijgen.”

Zelf een gedreven Blipster, zegt Wills ze de definiëring van haar levensstijl en (pop)cultuur niet aan anderen over wilde laten.”We leven in een tijdperk waarin een hashtag als hoogtij viert op het internet. Als we daadwerkelijk claimen op zoek te zijn naar een verandering in representatie van onszelf, dan moeten we onze eigen verhalen vertellen en omarmen en een ander geluid verspreiden. This is mainly about showing everybody, including black people what black people can do.'

Wills zegt dat de bedoeling is om 'Blipster Chronicles' halverwege 2016 af te hebben. “Ik wil het via de gebruikelijke kanalen uitbrengen en mik daarnaast ook op de internationale filmfestival circuits,” zegt ze. Als dat niet lukt wil ze gelijk overgaan tot verspreiding via het web.