Black Hair Academy leidt kappers allround op

Als het aan Marcia van Eer-Sint Jago ligt, is iedereen die welke stijl afro haar ook wil leren behandelen, binnen enkele maanden in staat dat professioneel te doen. Van Eer-Sint Jago is samen met haar man Antonio de Black Hair Academy in Diemen gestart; een traininginstituut voor iedereen die opgeleid wil worden om met andere dan Europese textures om te gaan.

Het instituut komt niet uit het niets vallen; Van Eer-Sint Jago’s carierre leidde ertoe. “Ik kwam in 1970 naar Nederland vanuit Aruba om kapper te worden en ik kreeg een Europese opleiding. Een beetje knippen, permanenten en kleuren, maar dat gaf me geen voldoening en ik wist dat ik met kappen zou stoppen als ik dat bleef doen,” vertelt ze.

“Zwart haar biedt veel mogelijkheden. Het was spannender en groter: je kan er veel meer mee doen. Je kon knippen, relaxen, kleuren, opsteken, vlechten en zo voorts.”

In Engeland volgde ze de nodige cursussen en kwam ze uiteindelijk in de black hair branche terecht. “Dat was toen de uitdaging.” De markt voor dat type haar werd toen helemaal niet voldoende bediend, terwijl voor een kapper “zwart haar” veel meer mogelijkheden biedt. “Het was spannender en groter: je kan er veel meer mee doen. Het biedt verschillende mogelijkheden. Ik kon nu knippen, relaxen, kleuren, opsteken, vlechten enzovoort.”

Nu, veel jaren later en een behoorlijke kennis en ervaring rijker, gaat de 63-jarige veteraankapster een nieuwe uitdaging aan met haar Black Hair Academy. “Ik ben niet alleen op de aarde gezet om voor mezelf te zorgen en geld te verdienen. Ik wordt niet jonger en ik vind het belangrijk dat ik kan overdragen. Ik weet niet of ik over vijf of zes jaar de energie ervoor nog heb. Dus als ik het nu niet doe dan stopt het misschien,” vertelt ze. “Er is niet echt een allround black hair opleiding. Daar wil ik verandering in brengen.”

 

Haar uitgangspunt is dat kennis essentieel is. “Hoe ga je met black of krullend haar om. Bij ons leer je knippen, kleuren, relaxen, curly en natural, maar ook weaven, verschillende vlechttechnieken en locs; dat is ook een zwarte haarstijl die een beetje stiefmoederlijk wordt behandeld. En de dingen die je moet weten om je werk beter te doen. Dus ook hoe je als kapper je zaak runt, zoals hygiene, personal branding, marketing, business.”

De volledige opleiding van de BHA duren 12 tot 36 maanden. Cursisten kunnen ook kiezen om iedere module apart te volgen.

Van Eer-Sint Jago vertelt uit eigen ervaring dat een kapper altijd een ondernemer is en dat het belangrijk is te weten wat ieders unique selling point. “Hoe ver ga je met service verlenen aan de klant. Als je dat nooit hebt meegekregen, dan doe je het niet. Je moet niet vergeten dat mensen je toelaten aan hun lichaam. Wanneer je klaar bent met een klant moet hij denken “yes, dit is wat ik wil.”

“De besten, die zitten hier” 

Ze vervolgt: “We leren onze cursisten bijvoorbeeld ook wat de effecten kunnen zijn van de behandelingen waar hun klant voor bij hun komt. Bij het relaxen moet je weten dat er verschillende relaxers zijn. Met verschillende sterktes. Maar ook wanneer gebruik je ze. En hoe. Alleen een school kan je daarover onderrichten. Heel veel mensen hebben haarproblemen als kaalheid, maar ook chemische brandwonden opgelopen door verkeerde behandelingen. Dit zijn dingen die je alleen kunnen worden uitgelegd door goede educatie.”

De BHA werkt met een zelf ontworpen curriculum en heeft “de beste kappers in Nederland” aangetrokken om te werken als docenten. “We hebben de beste loctician, de beste hairstylists en de beste barbers benaderd. We wilden niet met all rounders werken, maar met de beste in de specialiteit,” zegt Van Eer-Sint Jago.

De cursisten zijn voor beginners en gevorderden. Daarnaast zullen op regelmatige masterclasses worden verzorgd, waarvoor experts uit het buitenland zullen worden uitgenodigd.

Van Eer-Sint Jago die binnen BHA de titel draagt van CEO, geeft zelf ook les. Dominique Capadose, krullenexpert en oprichter van CurlExpert is  projectmanager. En pal achter hen staat Van Eer-Sint Jago’s echtgenoot Antonio. Een goed ingewerkt team. “De besten, die zitten hier,” zegt Antonio, met als reactie een brede lach van zijn vrouw. “De academy is veel werk, maar als je van je werk houdt merk je het niet meer op. En gelukkig heb ik Antonio en Dominique die me bijstaan.”

“BHA is niet alleen voor mensen die het haar van zwarte mensen willen kunnen behandelen.  Ook het haar van Aziaten, Marokkanen, Turken bijvoorbeeld valt buiten het Europese texture. 

BHA ging in eind vorig jaar open; er was in november een open dag en de opleidingen starten in maart. Op de bovenverdieping van de zakelijke lokatie aan de Sniep in Diemen, vanwaaruit zij de distributie doen van het black-owned haarmerk Design Essentials, zijn de theorie en praktijk lokalen inmiddels helemaal ingericht. “We zijn alleen nu nog de laatste puntjes op de i aan het zetten,” vertelt Van Eer-Sint Jago.

Ze zegt dat inmiddels enkele honderden mensen zich hebben ingeschreven voor de allround opleidingen. “Mensen uit het hele land waren geinteresseerd,” zegt de CEO. Ze wil ook schoolverlaters benaderen die de Europese opleidingen gevolgd hebben.

“BHA is niet alleen voor mensen die het haar van zwarte mensen willen kunnen behandelen. Ook het haar van Aziaten, Marokkanen, Turken bijvoorbeeld valt buiten het Europese texture. Ook die mensen verdienen gekapt te worden door goed opgeleide mensen."