The Black Archives roept op ‘verborgen geschiedenis’ te delen

Op vrijdag 26 oktober 2018 opent The Black Archives de pop-up expositie ‘Onze * Tori: Verhalen van Surinamers in Nederland’’. Met deze wilt het archief verborgen geschiedenissen zichtbaar maken.


Van Surinamers in Nederland zijn vele bijzondere verhalen en gebeurtenissen verzwegen gebleven. Sommige zijn al bekend, andere nog onontdekt. Verhalen over hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over ondernemerschap, kunst, sport en alles daar tussen in. Op vrijdag 26 oktober 2018 opent The Black Archives de pop-up expositie ‘Onze * Tori: Verhalen van Surinamers in Nederland’’. Met deze  wilt het archief verborgen geschiedenissen zichtbaar maken.

100 jaar Surinamers in Nederland

Zeven kunstenaars van Surinaamse afkomst hebben personen uit de geschiedenis van Surinamers in Nederland en Vereniging Ons Suriname geportretteerd. In januari wordt er een online platform gelanceerd waar verhalen gedeeld en gedocumenteerd kunnen worden en in de zomer van 2019 opent The Black Archives een overzichtsexpositie rondom honderd jaar verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland. In januari 2019 bestaat de Vereniging Ons Suriname honderd jaar.

Op zoek naar verhalen

The Black Archives won recent als vernieuwende ‘pionier’ in Amsterdam de Amsterdamprijs voor de Kunsten. De organisatie wil zo veel mogelijk ‘tori’, ofwel verhalen, uit de eerste hand verzamelen en vastleggen voor volgende generaties, ‘zodat ontbrekende puzzelstukken rondom de geschiedenis van Surinamers in Nederland niet verloren gaan’.  De expositie is een eerste stap. Bezoekers worden opgeroepen om zelf eigen verhalen te delen in de expositieruimte, per post of via de .

De expositie is na de opening op vrijdagavond 26 oktober nog tot begin 2019 te bezoeken op zaterdagen van 12:00 uur tot 16:00 uur of op afspraak.